Kuchnia Radia 90: Panie i panowie, czekolada domowej roboty!
Ten przepis pochodzi z czasów, gdy o dobrą czekoladę było bardzo trudno... Rodzice wymyślili więc przepis na czekoladę robioną z mleka w proszku. Pamiętacie takie w niebieskim worku? Można dodać ulubione dodatki, a nawet z jednej porcji zrobić czekoladę, której każdy kawałek będzie inny. Dla każdego coś dobrego!

Szacowany czas czytania: 00:34
Potrzebujemy:
1/2 kg mleka w proszku, 2 szklanki cukru, 3/4 kostki masła, 1/2 szklanki wody, 6 płaskich łyżeczek kakao, 2 torebeczki cukru waniliowego. Można dodać bakalie.
Tak wygląda przepis oryginalny, sporo przeszedł:)
Wszystkie składniki oprócz mleka w proszku wymieszać, zagotować, tak by składniki się połączyły. Następnie zdjąć z pieca i ciągle mieszając wsypywać mleko w proszku. W kuchni radia 90 użyliśmy miksera pracującego na najmniejszych obrotach.
Wylać czekoladę na blachę i zostawić do zastygnięcia.
Smacznego!
Czytaj także: