Kuchnia Radia 90: Panie i panowie, oto lazania!
Lasagne to rodzaj makaronu, prostokątne płaty służą do przygotowywania znakomitych zapiekanek. Najlepsza jest lazania z sosem bolońskim, czyli mięso z pomidorami. Palce lizać!
Lazania nie należy do potraw łatwych, jest też czasochłonna, potrzebujemy dużo składników i dużo czasu, żeby wszystko się przegryzło, nabrało smaku i aromatu.
Potrzebujemy:
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę szklimy na łyżce oleju, dodajemy do tego dwie łodygi selera naciowego i jedną startą marchewkę. Gdy warzywa podsmażymy, zdejmujemy je z patelni, na której teraz podsmażamy 150 gramów boczku, a po nim pół kilograma mięsa mielonego (może być wieprzowo- wołowe, może być indycze). Mięso podsmażamy partiami i mieszamy w warzywami i boczkiem. Teraz wlewamy szklankę wina (białego, wytrawnego) i gotujemy 3 minuty, po tym czasie wlewamy szklankę gorącego bulionu, dodajemy 4 łyżki koncentratu pomidorowego i puszkę pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 2 godziny! Pod przykryciem.
Sos beszamelowy przygotowujemy tuż przed pieczeniem, trzeba rozgrzać 4 łyżki masła, dodać 3 łyżki mąki i smażyć przez około 2 minuty. Mieszamy tak jak robi się zasmażkę. Stopniowo wlewać mleko (650 ml), trzeba energicznie mieszać, beszamel nie może mieć grudek. Po kilku minutach zdjąć z ognia i dosmakować solą i gałką muszkatołową.
Gdy mamy już sos boloński, mamy sos beszamelowy, to przygotowujemy makaron do lazanii, nie trzeba go wcześniej gotować, potrzebujemy także 150 g parmezanu albo innego twardego sera.
Formę do zapiekania wysmarować masłem, wylać na dno trochę beszamelu a potem układać warstwy: makaron, sos boloński, beszamel, parmezan i znów makaron. Ilość warstw zależy do wielkości naczynia. Zapiekamy przez 45 minut w temperaturze 175 stopni, gdy lazania za mocno się spieka w połowie pieczenia, należy zapiekankę przykryć folią.
Smacznego!
- Kuchnia Radia 90: babeczki czekoladowe z czymś w środku
- Włoskie dania w twojej kuchni. Przepis na proste i puszyste ciasto do pizzy
- Kuchnia Radia 90: Szybka, pożywna, smaczna…
- Kuchnia Radia 90: chrupiące placki ziemniaczane