Kuchnia Radia 90: pasta ze słonecznika z koperkiem i pietruszką. Pycha!
Z cyklu: coś do chleba, u nas przepis na pastę z ziaren słonecznika, z dużą ilością koperku i pietruszki. Zielenina to samo zdrowie, więc tym bardziej polecamy. Pasta ze słonecznika. Spróbujesz?

Kuchnia Radia 90: pasta ze słonecznika. Potrzebujemy:
1 i 1/2 szklanki ziaren słonecznika, trzeba je zalać wodę i namoczyć, najlepiej przez całą noc. Do tego 1/2 szklanki oleju, łyżka musztardy ziarnistej oraz łyżka soku z cytryny, pęczek koperku i pęczek pietruszki. Przyprawy: sól i pieprz.

Pietruszka i koperek to samo zdrowie/ fot. Radio 90
Kuchnia Radia 90: pasta ze słonecznika. Przygotowanie:
Namoczony słonecznik trzeba odcedzić i wypłukać, wkładamy do blendera, dodajemy musztardę z cytryną, wlewamy olej i miksujemy, tak by powstała pasta.

Jeśli pasta jest za gęsta, można dodać więcej oleju/ fot. Radio 90
Doprawiamy pastę solą i pieprzem, na koniec mieszamy z drobno posiekaną natką oraz koperkiem.

Wygląda smacznie/fot. Radio 90
Pasta ze słonecznika jest pyszna, no i zdrowa, bo przecież natka pietruszki to bomba witaminowa, ma więcej witaminy C niż pomarańcza!
Smacznego!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: pasta z bakłażana i pieczonej marchewki
- Kuchnia Radia 90: grecka pasta z grochu. Coś do chleba
- Kuchnia Radia 90 poleca coś do chleba: smalczyk z fasoli
- Kuchnia Radia 90: hummus z pieczoną dynią. Spróbuj!