Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Kuchnia Radia 90: pasta ze słonecznika z koperkiem i pietruszką. Pycha!

Z cyklu: coś do chleba, u nas przepis na pastę z ziaren słonecznika, z dużą ilością koperku i pietruszki. Zielenina to samo zdrowie, więc tym bardziej polecamy. Pasta ze słonecznika. Spróbujesz?

pasta ze słonecznika

Szacowany czas czytania: 01:00

Kuchnia Radia 90: pasta ze słonecznika. Potrzebujemy:

1 i 1/2 szklanki ziaren słonecznika, trzeba je zalać wodę i namoczyć, najlepiej przez całą noc. Do tego 1/2 szklanki oleju, łyżka musztardy ziarnistej oraz łyżka soku z cytryny, pęczek koperku i pęczek pietruszki. Przyprawy: sól i pieprz.

pasta ze słonecznika
Pietruszka i koperek to samo zdrowie/ fot. Radio 90

Kuchnia Radia 90: pasta ze słonecznika. Przygotowanie:

Namoczony słonecznik trzeba odcedzić i wypłukać, wkładamy do blendera, dodajemy musztardę z cytryną, wlewamy olej i miksujemy, tak by powstała pasta.

pasta ze słonecznika
Jeśli pasta jest za gęsta, można dodać więcej oleju/ fot. Radio 90

Doprawiamy pastę solą i pieprzem, na koniec mieszamy z drobno posiekaną natką oraz koperkiem.

pasta ze słonecznika
Wygląda smacznie/fot. Radio 90

Pasta ze słonecznika jest pyszna, no i zdrowa, bo przecież natka pietruszki to bomba witaminowa, ma więcej witaminy C niż pomarańcza!

Smacznego!

Czytaj także:

REKLAMA