Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Pasztet z fasoli z pietruszką i selerem

Facebook Twitter

Dla tych, którzy rezygnują z mięsa i szukają alternatywy dla mięsnych pasztetów czy wędlin, w kuchni Radia 90 mamy przepis na pasztet z białej fasoli. Piecze się go z korzeniem pietruszki i selerem. Świetnie smakuje z kiszonym ogórkiem na świeżym chlebie.... Spróbujesz?

Potrzebujemy:

500 g suchej białej fasoli, którą trzeba namoczyć a później ugotować lub 2 puszki fasoli konserwowej, cebula, 2 duże pietruszki i 1/2 selera. Potrzebujemy 150 g masła orzechowego oraz przyprawy: rozmaryn, gałka muszkatołowa, sól. 4 jajka.

Pietruszkę i seler należy obrać i pokroić na kostkę, to samo robimy z cebulą. Układamy warzywa na blasze, solimy, dodajemy gałązkę rozmarynu i mieszkamy z 2 łyżkami oliwy. Tak przygotowane warzywa wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około 30 minut, potem ostudzić.

Fasolę z puszek odcedzić, ale warto zostawić wodę z puszki, bo przyda się gdy pasztet wychodzi nam za gęsty. Fasolę wraz z upieczonymi warzywami przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować malakserem. Dodać masło orzechowe oraz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Na koniec wymieszać z jajkami.

Formę keksową o średniej długości wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około 45 minut, potem ostudzić i wsadzić do lodówki.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj