Kuchnia Radia 90: Pikantna zupa z chorizo i fasolą
Gdy robi się zimno, chętniej robimy zupy. Dziś w kuchni Radia 90 coś na rozgrzewkę, proponujemy zupę na ostro: z kiełbasą chorizo, papryką, fasolą i ziemniakami. Bardzo smaczna i pożywana!
Potrzebujemy:
2 litry bulionu oraz dodatki: 2 papryki, 2 marchewki, puszkę fasoli (może być biała lub czerwona, według uznania), 4 kartofle, kawałek pikantnej kiełbasy (chorizo lub ostrego salami), cebula i 4 ząbki czosnku.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i smażymy posiekany drobno czosnek, do niego dodajemy cebulę pociętą w piórka. Gdy zacznie robić się miękka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz plasterki marchewki. Smażymy 3 minuty i dodajemy pokrojone w paski papryki oraz plasterki kiełbasy. Wszystko dusimy około 3 minut.
Teraz zalewamy warzywa z kiełbasą gorącym bulionem, gotujemy około 15 minut. Po tym czasie doprawiamy zupę solą, pieprzem, papryką wędzoną oraz majerankiem. Na koniec dodajemy fasolę z puszki, odsączoną z zalewy i przepłukaną, podgrzewamy, ale tak by już się nie zagotowała.
Smacznego!
Czytaj także: