Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Placki, smaczniutkie serowe placki! Na śniadanie, obiad lub kolację

Facebook Twitter

Ricotta przypomina nasz twaróg, ale jest delikatniejszy w smaku, to miękki, niedojrzewający ser z serwatki mleka koziego, krowiego lub owczego. Dobrze smakuje w tych plackach. Można tylko posypać cukrem pudrem, ale dodać owoców. Smakują dzieciakom, nawet "niejadkom".

Potrzebujemy:

1 opakowanie sera ricotta (250 g) miksujemy z 4 żółtkami i cukrem (1 i 1/2 łyżki), do gładkiej masy dodajemy teraz mąkę (1/2 szklanki). Mieszamy, ale nie za długo, bo wyjdą twarde. W osobnej misce ubijamy 4 białka ze szczyptą soli. Twardą pianę dołakadamy do masy z sera i żółtek i wszystko delikatnie łączymy.

Placki można smażyć na klarowanym maśle lub oleju słonecznikowym, formujemy placki według uznania i smażymy na złoty kolor.

Placki są puszyste i nie za słodkie, więc nie przesadzimy posypując cukrem pudrem.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj