Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90 poleca coś do chleba: smalczyk z fasoli

Facebook Twitter

To jest jeden z tych szybkich przepisów... Szybkich i efektownych, do tego bardzo smakowitych. Potrzebujemy tylko fasolę i cebulę. Chcecie przepis?

To przepis właściwie dwuskładnikowy, nie licząc przypraw, a tu też nic nadzwyczajnego- pieprz i sól!

Potrzebujemy:

puszkę białej fasoli (400 g), dużą cebulę i dwie łyżki oleju, żeby cebulę zeszklić. Do tego przyprawy według uznania.

Fasolę odsączamy, a cebulę drobno kroimy na kosteczkę i szklimy na oleju. Nie powinna się mocno przysmażyć, trzymamy ją na średnim ogniu około 10 minut.

Następnie wszystko mieszamy razem, można rozrobić widelcem, można przecisnąć praską do ziemniaków, albo użyć blendera ale bardzo delikatnie, bo ważne aby nasza pasta nie była zbyt rozdrobiona. Kawałki i fasoli, i cebuli powinny być wyczuwane. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i już.

Wiem, że mięsożerni słuchacze Radia 90 powiedzą:

Co to za smalec z fasoli?

Spróbujcie, polecamy!

Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. To źródło białka i błonnika, ma mało cukrów prostych. W fasoli znajdziemy również witaminy: witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A, E oraz K. Wadą jest to, że powoduje wzdęcia i gazy.

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj