Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Pomidorowe ciasto z bakaliami

Facebook Twitter

Panie i Panowie, oto ciasto pomidorowe! Słodki deser z dodatkiem pomidorów, który nie smakuje jak pomidorowa zupa i jeśli ktoś nie wie co jest w środku, to tego nie odgadnie.

Ciasto ma kolor i smak piernika, znajdują się w nim bakalie, a dodatkowo jest proste w przygotowaniu :).

Przygotowanie:

Do przygotowania ciasta potrzeba: 60 g masła, 3/4 szklanki cukru, 1 jajko, 300 gram zholendrowanych pomidorów z puszki, 1 i 1/2 szklanki mąki, 1 łyżeczka sody, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 1 łyżeczka cynamonu, 1/8 łyżeczki soli, 1/3 szklanki suszonej żurawiny lub rodzynków i 1/3 szklanki posiekanych orzechów ( włoskich, pekan bądź nerkowców). Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i ucierać do połączenia się składników. Dodawać powoli zmiksowane pomidory i resztę składników. Po otrzymaniu gładkiej masy dorzucamy żurawinę i orzechy, mieszamy szpatułką. Ciasto wlewany do wyłożonej papierem keksówki (23×13 cm). Pieczemy w 160-170 stopniach około 45 minut.

Smacznego.

Masz swój ulubiony przepis? Podziel się z nami!

Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj