Kuchnia Radia 90: Pomidorowe ciasto z bakaliami
Panie i Panowie, oto ciasto pomidorowe! Słodki deser z dodatkiem pomidorów, który nie smakuje jak pomidorowa zupa i jeśli ktoś nie wie co jest w środku, to tego nie odgadnie.
Ciasto ma kolor i smak piernika, znajdują się w nim bakalie, a dodatkowo jest proste w przygotowaniu :).
Przygotowanie:
Do przygotowania ciasta potrzeba: 60 g masła, 3/4 szklanki cukru, 1 jajko, 300 gram zholendrowanych pomidorów z puszki, 1 i 1/2 szklanki mąki, 1 łyżeczka sody, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 1 łyżeczka cynamonu, 1/8 łyżeczki soli, 1/3 szklanki suszonej żurawiny lub rodzynków i 1/3 szklanki posiekanych orzechów ( włoskich, pekan bądź nerkowców). Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i ucierać do połączenia się składników. Dodawać powoli zmiksowane pomidory i resztę składników. Po otrzymaniu gładkiej masy dorzucamy żurawinę i orzechy, mieszamy szpatułką. Ciasto wlewany do wyłożonej papierem keksówki (23×13 cm). Pieczemy w 160-170 stopniach około 45 minut.
Smacznego.
Masz swój ulubiony przepis? Podziel się z nami!
Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: Dziś serwujemy naleśniki. Z czym nasi słuchacze lubią je najbardziej?
- Włoskie dania w twojej kuchni. Przepis na proste i puszyste ciasto do pizzy
- Kuchnia Radia 90: Szybka, pożywna, smaczna…
- Kuchnia Radia 90: Zimą jemy zupy
- Szakszuka w radiowej kuchni. Pyszny i zdrowy pomysł na śniadanie