Kuchnia Radia 90: pyszne babeczki z czereśniami
Babeczki z czereśniami są świetnym letnim deserem, mocno kakaowe ciasto, którego smak jest podkręcony czekoladą i kawałkami owoców w środku. Czereśnia położona na górze powoduje, że babeczki wyglądają imponująco i bardzo smakowicie.

Szacowany czas czytania: 01:35
Kuchnia Radia 90: pyszne babeczki z czereśniami
Kostkę masła (200g) należy wyjąć z lodówki, pokroić na mniejsze kawałki i odstawić, by zmiękło. 200 g czereśni wypestkować, podzielić na kawałki i posypać 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Kilkanaście czereśni odstawiamy na ozdoby.

W międzyczasie roztopić 100 g czekolady deserowej, najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej. Gdy czekolada będzie płynna, zdjąć z pieca i przestudzić.
Gdy masło będzie miękkie, zaczynamy ubijanie, dodać 150 g cukru i zmiksować do białości. Nie przerywając miksowania, wlać czekoladę do masy. Dalej miksować, dodając pojedynczo jajka, potrzebujemy w sumie 2. Dalej ubijać.
W osobnej misce przygotować 200 g mąki z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia oraz 1 łyżką kakao, potrzebujemy także 125 ml mleka.
Do masy dodajemy połowę mąki z proszkiem i kakao oraz połowę mleka. Miksujemy, po czym dodajemy resztę mąki i mleka. Gdy mamy połączoną masę, dokładamy do niej czereśnie i mieszamy łyżką.

Kuchnia Radia 90: pyszne babeczki z czereśniami
Nakładamy masę do papilotek w foremkach, wychodzi około 15. Wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec około 20 minut.
Gdy babeczki są gotowe wyciągamy z pieca i przygotowujemy czekoladę na wierzch, 50 g rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na każdej babeczce robimy kleks z czekolady i przyklejamy czereśnię.

Smacznego!
Spróbujcie także tego przepisu z czereśniami:
Czytaj także: