Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Quiche ze szpinakiem, fetą i pomidorami. Do zjedzenia w plenerze

Facebook Twitter

To jest przepis, który jest w naszej kuchni od lat, przekazywany kolejnym osobom... wszyscy są zachwyceni, bo nie jest trudny a efektowny: dobrze wygląda i dobrze smakuje. Spróbujcie, bo to fajna alternatywa dla zwykłych kanapek na pikniku czy na letnim spotkaniu przyjaciół w ogrodzie.

Quiche czy tarta?

To jest zawsze problem, ale przyjmuje się, że quiche to kruche ciasto zalane mieszkanką jajeczną. Dziś w kuchni Radia 90 przepis na quiche [kisze] ze szpinakiem, fetą i pomidorami. Przepis jak widać na załączonym zdjęciu jest w kuchni od dawna, nie da się ukryć kleksów i plam:)

Potrzebujemy:

25 dkg mąki przesiewamy do miski, dokładamy 15 dkg masła, zimne pokrojone w małą kostkę, wraz ze szczyptą soli ucieramy palcami. Gdy mamy masło roztarte, dodajemy jedno jajko i krótko wyrabiamy. Ciastem wylepiamy formę do tarty i wkładamy do lodówki na 30 min/ 1 h.

Na oliwie dusimy średnią cebulę pokrojoną w drobna kostkę, rozmrażamy szpinak, może być także świeży, doprawiamy do smaku czosnkiem (2 ząbki), smażymy wszystko razem dodając sól, pieprz, może być papryczka chili.

Masę jajeczną przygotowujemy z 2 jajek oraz małego kubka jogurtu naturalnego (200 ml), dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, zioła prowansalskie, oregano i bazylię, porządnie solimy, może być też pieprz.

W piekarniku nagrzanym do 200 stopni, podpiekamy spód, pieczmy 10 minut. Po tym czasie wykładamy na spód szpinak, układamy pomidora pokrojonego w plastry, ale mogą być także pomidorki koktajlowe. Dokładamy kawałki fety, ilość według uznania, ale schodzi tak około połowa standardowego pudełka. Wszystko zalewamy masą jajeczno- jogurtową. Pieczemy około 40 minut.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 30 lipca 2021