Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Kuchnia Radia 90: Risotto z groszkiem. To klasyczne danie kuchni włoskiej, może być z czym tylko chcemy!

Zasada jest jedna: podsmażamy cebulkę, potem ryż, smażymy z winem i bulionem. Warto, by ryż był z gatunku arborio lub carnaroli, to ten okrągły, choć ze zwykłym długim, białym- jeśli go podsmażymy, żeby się nie otworzył jak w pomidorowej- też będzie smacznie.

Szacowany czas czytania: 00:58

Potrzebujemy:

1 mała cebula
100g ryżu (najlepiej kleisty- do sushi lub do risotto)
pół szklanki białego, wytrawnego wina
1l bulionu
1/3 kostki masła
Grana Padano/Parmezan/Pecorino romano- wg gustu
Pietruszka/Koperek
Groszek

Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy ryż i smażymy razem przez kilka minut. Wlewamy wino i gotujemy, aż się zredukuje. Dolewamy chochelkę bulionu i mieszamy. Gdy ryż zgęstnieje, dodajemy następną i tak do momentu aż ryż zmięknie. Na kilka minut przed końcem gotowania dodajemy pietruszkę/koperek i groszek. Groszek może być z puszki, może być mrożony.

Gdy ryż jest już ugotowany, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy masło z lodówki (ważne, bo jak ryż będzie zbyt gorący, to ser się nie rozpuści równomiernie). Gdy masło się już rozpuści, wsypujemy starty ser i mieszamy.

Smacznego!

Wersja risotta z boczkiem, posypane kolorowym pieprzem

Czytaj także:

REKLAMA