Kuchnia Radia 90: Roladki z cukinii i bakłażana
To fajna przystawka z podsmażonych warzyw. Potrzebujemy bakłażana i cukinię oraz mozzarellę. Wystarczy jedna kulka. Przystawkę przygotowujemy na dzień przed podaniem, by smaki się "przegryzły". Może przyda się na karnawał?
Potrzebujemy:
2 średnie cukinie oraz 2 średnie bakłażany, potrzebujemy 1 kulkę mozzarelli, 5 łyżek oliwy oraz zioła do doprawienia: sól, pieprz a także zioła prowansalskie.
Cukinie i bakłażana kroimy wzdłuż, w paski około 2-3 mm grubości. Każdy pasek solimy i odstawiamy na kilka minut. Po około kwadransie bakłażana należy opłukać z soli, sól na cukinii może zostać. Paski smażymy na oleju z obu stron, by stały się miękkie, zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Gdy trochę przestygną na każdym pasku cukinii układamy pasek bakłażana, na końcu dodajemy małą kostkę mozzarelli i zwijamy rulonik. Całość spinamy wykałaczką.
Odkładamy ruloniki jeden obok drugiego i zalewamy przygotowaną oliwą z ziołami. Odstawiamy, najlepiej na całą noc, by smaki się przegryzły.
Smacznego!
Czytaj także: