Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Roladki z cukinii i bakłażana

Facebook Twitter

To fajna przystawka z podsmażonych warzyw. Potrzebujemy bakłażana i cukinię oraz mozzarellę. Wystarczy jedna kulka. Przystawkę przygotowujemy na dzień przed podaniem, by smaki się "przegryzły". Może przyda się na karnawał?

Potrzebujemy:

2 średnie cukinie oraz 2 średnie bakłażany, potrzebujemy 1 kulkę mozzarelli, 5 łyżek oliwy oraz zioła do doprawienia: sól, pieprz a także zioła prowansalskie.

Cukinie i bakłażana kroimy wzdłuż, w paski około 2-3 mm grubości. Każdy pasek solimy i odstawiamy na kilka minut. Po około kwadransie bakłażana należy opłukać z soli, sól na cukinii może zostać. Paski smażymy na oleju z obu stron, by stały się miękkie, zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Gdy trochę przestygną na każdym pasku cukinii układamy pasek bakłażana, na końcu dodajemy małą kostkę mozzarelli i zwijamy rulonik. Całość spinamy wykałaczką.

Odkładamy ruloniki jeden obok drugiego i zalewamy przygotowaną oliwą z ziołami. Odstawiamy, najlepiej na całą noc, by smaki się przegryzły.

Smacznego!

 

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj