Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Śląska zupa krem Ajntopf z franckami [materiał sponsorowany]

Facebook Twitter

W Kuchni Radia 90 dziś śląska zupa krem Ajntopf z franckami dodatkowo z nutą włoską. Mamy dla Was przepis na 4 porcje, to propozycja od firmy Berger, z wykorzystaniem kiełbasek frankfurterek.

Śląska zupa krem Ajntopf z franckami
fot.berger.biz.pl

Śląska zupa krem „Ajntopf z franckami” z nutą włoską. Potrzebujemy:

  • 1 paczka klasycznie wyrabianych śląskich kiełbas firmy Berger – Frankfurterki lub Ślązaczki
  • 1 litr gęstego rosołu (najlepiej z mieszanych mięs: kurczaka, wołowiny i rurkowych kości wołowych)
  • wszystko, co zostaje po ugotowaniu rosołu: warzywa ze śląskiego rosołu (tylko bez kości), czyli pietruszka, seler, por, marchewka, cebula, kapusta i mięso
  • 500 g pokrojonej w kostkę dyni
  • ząbki czosnku
  • 1/2 średniej wielkości cebuli
  • 200 g śmietany min. 18% (a co tam)
  • 1 łyżka masła
  • 2 gałązki koperku
  • gałązki bazylii (to ta włoska nuta, czy tam nutka raczej)
  • 1 gałązka lubczyku
  • świeżo mielony pieprz, sól

Śląska zupa krem Ajntopf z franckami

Wykonanie:

Odmierzyć około 0,5 l rosołu, dodać warzywa z rosołu i mięso, pokrojoną w kostkę dynię, bazylię, lubczyk, czosnek, pieprz i miksować to całe towarzystwo, aż do uzyskania szorstkiej konsystencji.

Szorstkiej nie gładkiej, ma być po śląsku!

Następnie przelać do garnka, dodać resztę rosołu, zamieszać i gotować kilka minut ciągle mieszając. Trzeba uważać w trakcie gotowania na wychlupy zupy, bo jest gęsta i gorąca jak smoła. Pod koniec dodać do tego jeszcze śmietany i krótko zagotować.

W międzyczasie pokroić kiełbaski na małe kawałki oraz pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć razem na maśle.

Jak się cebulka lekko przypali to nie robimy scen. Oj okrutne kalorie, aż skaczą po łyżce jak oszalałe, a razem z nimi śląskie smaki.

Zupę przelać na talerze, do misek albo zostawić w garze jak na fotografii. Na koniec dodać na środek smażoną kiełbasę i posypać koperkiem.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj