Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Śledzie na święta. Może przygotować śląskie hekele?

Facebook Twitter

Śledzie przebojem weszły na świąteczne stoły! W wielu domach właśnie na Boże Narodzenie przygotowuje się śledzie z cebulką, pod pierzynką czyli w śmietanowym sosie, są śledzie z rodzynkami i opiekane. Jakie goszczą na Twoim stole? Sprawdź nasze propozycje, może coś Ci przypadnie do gustu.

fot.pixabay.com

Hekele i szałot śledziowy

Hekele to mieszanka drobno pokrojonego śledzia, cebulki, jajka na twardo i kiszonego ogórka.

Etnografowie prowadzący badania nad pożywieniem ludności Śląska zwykli wyróżniać następujące posiłki: codzienne, postne, świąteczne, obrzędowe i okolicznościowe. Potrawa pod nazwą hekele należy do potraw codziennych i postnych.

– czytamy na stronie slaskiesmaki.pl, jaka poświęcona jest tradycjom kulinarnym naszego regionu.

Cytowana jest Elżbieta Łobońska, która w książce Śląska kucharka doskonała z 1989 roku, pisze, że śledź na Śląsku choć do morza Ślązacy mają daleko, jest bardzo rozpowszechnionym daniem.

Nazywa się go tutaj „harunkiem” i jest on wielkim przysmakiem. Stąd zapewne taka wielka rozmaitość potraw ze śledzi, wśród nich tzw. szałot śledziowy.

Hekele

Potrzebujemy 4 wymoczone śledzie solone, 4 jajka ugotowane na twardo, 4 ogórki konserwowe, cebula. Wszystko składniki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pół kostki miękkiego masła. Sprawdzamy czy nie trzeba dosolić i doprawiamy pieprzem.

Przepis pochodzi z wydawnictwa „Po Noszymu, czyli po ślonsku. Przepisy kulinarne mieszkańców Gminy i Miasta Czerwionka- Leszczyny.

Szałot śledziowy

To nic innego jak słony śledź połączony z gotowanymi ziemniakami, dodajemy kiszone ogórki i cebulkę drobno posiekaną w kosteczkę. Mieszamy z majonezem.

fot.pixabay.com

Koreczki śledziowe z rodzynkami

Potrzebujemy 250 g filetów śledziowych z oleju, 2 duże cebule, 2 łyżki oleju, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 100 g rodzynek, sól i cukier do smaku.

Cebule kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju, dodajemy trochę soli. Teraz koncentrat i mieszamy, sprawdzamy czy nie trzeba dodać trochę cukru i wsypujemy rodzynki. Dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy sos około 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Śledzia kroimy w kawałki „na jeden kęs”. W słoiku układamy warstwy śledzia i sosu. Podajemy nabite na wykałaczki (choć niekoniecznie:).

Śledź z cytryną

Potrzebujemy 6-8 filetów śledziowych (wymoczonych matiasów), 1 cytryna, olej słonecznikowy do zalania śledzi i 6 ziaren ziela angielskiego.

Śledzia kroimy w kawałki a wyszorowaną cytrynę w plastry, układamy w słoiku na przemian śledzie i cytrynę, dorzucamy ziele angielskie i zalewany olejem. Na kilka godzin przed podaniem należy posiekać w piórka cebulę, sparzyć ją wrzątkiem na sicie, ostudzić i dodać do śledzi.

Smacznego!

Sprawdź nasze inne przepisy świąteczne:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj