Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Słodki drożdżowy warkocz, idealny na śniadanie! Pieczemy chałkę

Facebook Twitter

Dziś w radiowej kuchni króluje puszysta, aromatyczna i nie za słodka chałka drożdżowa. Można posypać ją kruszonką, grubym cukrem czy makiem. My postawiliśmy na klasyczną, bez posypki wersję. Polecamy ten wypiek na śniadanie z masłem i dżemem lub miodem. Sam przepis jest zaskakująco prosty. Zatem do dzieła!

Do chałki potrzebujemy 50 gram miękkiego masła (+ porcja do natłuszczenia miski), 300 gram mleka, 20 gram drożdży, 60 gram cukru, 550 gram mąki chlebowej, 2 płaskie łyżeczki soli, oraz 1 jajko do posmarowania).

Przygotowanie

Przygotuj dużą natłuszczoną miskę. Do garnuszka wlej mleko, dodaj drożdże, masło i cukier, lekko podgrzej na małym ogniu, by wszystkie składniki się połączyły. Całość wlej do malaksera, dodaj mąkę i sól. Ciasto wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość przełóż do wcześniej przygotowanej i natłuszczonej miski, przykryj ściereczką kuchenną lub folią, pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około 1 godzinę), aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia, ciasto podziel na 3 części i z każdej uformuj wałek. Połącz końcówki 3 wałków, spleć je sobą jak warkocz. Tak zaplecione ciasto ułóż na blaszce, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia (ok.30 min.).

Podczas wyrastania ciasta piekarnik rozgrzej do 180 stopni. W osobnym naczyniu roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch chałki. Całość włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 25-30 minut. Chałka będzie gotowa, gdy pukając w nią od spodu usłyszysz głuchy dźwięk. Gotowe pieczywo zostaw do wystygnięcia. Gotowe!

Udanych wypieków i smacznego :)

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj