Kuchnia Radia 90: sos pomidorowy. Klasyka gatunku
Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów- robimy teraz, używamy kiedy chcemy, bo świetnie się mrozi. Kuchnia Radia 90 poleca przepis na sos do spaghetti, przyda się w rodzinach z małymi niejadkami, bo te dania smakują każdemu.

Szacowany czas czytania: 01:05
Kuchnia Radia 90: sos pomidorowy
Potrzebujemy 1 kilogram pomidorów, parzymy je wrzątkiem i obieramy ze skóry.

Na patelni rozgrzać olej (2 łyżki), dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, teraz dodajemy potartą marchewkę oraz 2 łodygi selera naciowego, pociętego w małe kawałki.

Podsmażamy na średnim ogniu około 5 minut, mieszając co jakiś czas. Dodać pomidory pokrojone w kostkę oraz 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, wraz z ulubionymi ziołami. W kuchni Radia 90 użyliśmy świeżego oregano.

Zwiększyć ogień do średniego i gotować przez 45 minut lub dłużej, bo wszystko zależy ile pomidory miały w sobie wody. Smażymy do czasu jej odparowania i osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Można zmiksować na gładki sos, doprawić solą i cukrem, dosypać ulubionych ziół: prowansalskie czy bazylia.
Kuchnia Radia 90: sos pomidorowy
Sos świetnie smakuje z makaronem spaghetti, posypany serem typu parmezan czy gran padano. Można go też użyć jako podkład w tym daniu:
Smacznego!
W przyszłym tygodniu w Radiu 90 ruszamy z konkursem POMIDOR!, w którym do wygranie będą skrzynie pomidorów! Nie przegapcie!
Czytaj także:
