Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Kuchnia Radia 90: sos pomidorowy. Klasyka gatunku

Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów- robimy teraz, używamy kiedy chcemy, bo świetnie się mrozi. Kuchnia Radia 90 poleca przepis na sos do spaghetti, przyda się w rodzinach z małymi niejadkami, bo te dania smakują każdemu.

Sos pomidorowy

Szacowany czas czytania: 01:05

Kuchnia Radia 90:  sos pomidorowy

Potrzebujemy 1 kilogram pomidorów, parzymy je wrzątkiem i obieramy ze skóry.

Sos pomidorowy

Na patelni rozgrzać olej (2 łyżki), dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, teraz dodajemy potartą marchewkę oraz 2 łodygi selera naciowego, pociętego w małe kawałki.

Sos pomidorowy

Podsmażamy na średnim ogniu około 5 minut, mieszając co jakiś czas. Dodać pomidory pokrojone w kostkę oraz 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, wraz z ulubionymi ziołami. W kuchni Radia 90 użyliśmy świeżego oregano.

Sos pomidorowy

Zwiększyć ogień do średniego i gotować przez 45 minut lub dłużej, bo wszystko zależy ile pomidory miały w sobie wody. Smażymy do czasu jej odparowania i osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Można zmiksować na gładki sos, doprawić solą i cukrem, dosypać ulubionych ziół: prowansalskie czy bazylia.

Kuchnia Radia 90:  sos pomidorowy

Sos świetnie smakuje z makaronem spaghetti, posypany serem typu parmezan czy gran padano. Można go też użyć jako podkład w tym daniu:

Sos pomidorowy

Smacznego!

W przyszłym tygodniu w Radiu 90 ruszamy z konkursem POMIDOR!, w którym do wygranie będą skrzynie pomidorów!  Nie przegapcie!

Czytaj także:

REKLAMA