Kuchnia Radia 90: sprawdź przepis na świąteczne pierniki
Pieczenie pierników to jedna z najpiękniejszych tradycji adwentowych, która wypełnia dom aromatem korzennych przypraw i świąteczną atmosferą. W okresie poprzedzającym Boże Narodzenie, wiele polskich rodzin gromadzi się w kuchni, by wspólnie przygotować te pyszne ciasteczka.
Kuchnia Radia 90 poleca przepis na pierniki
Trudno wyobrazić sobie wigilijny stół bez świątecznych pierników. A ponieważ żadne, inne miasto nie kojarzy się z piernikami tak mocno jak Toruń, to przepisu na świąteczne pierniki szukaliśmy w Muzeum Toruńskiego Piernika. Zgodnie z tradycją, ciasto na świąteczne pierniki powinno być gotowe w listopadzie (przed Dniem Św. Katarzyny), jednak bez obaw – z naszego przepisu możecie skorzystać nawet teraz, kiedy zostało już kilkanaście dni do świąt.
Przepis na pierniki
Przepis na domowe świąteczne pierniki przedstawił nam Krzysztof Lewandowski z Działu Historii Piernikarstwa Muzeum Okręgowego w Toruniu. W rozmowie z nami podkreślał, że pieczenie pierników to nie tylko świąteczna tradycja, ale również doskonała zabawa dla całej rodziny.
Składniki:
- cukier 120 gramów
- miód 120 gramów
- masło 50 gramów
- przyprawa korzenna
- woda 80 ml
- jedno jajko
- mąka pszenna lub żytnia 0.5 kg
- mała łyżeczka sody
Przygotowanie:
Najpierw wsypujemy do garnka cukier, aby stworzyć karmel. Podgrzany, skarmelizowany cukier zalewamy 80 mililitrami wody, dodajemy 100 gramów cukru oraz 120 gramów miodu. Taką mieszankę należy ostudzić. W osobnym garnku (najlepiej dużym) mieszamy jedno jajko, pół kilograma mąki i małą łyżeczkę sody. Do suchych składników dodajemy ostudzoną mieszankę.
Bardzo ważne jest, aby ciasto na świąteczne pierniki zgęstniało. W związku z tym warto masę piernikową przykryć i odstawić w naczyniu na całą noc. Następnego dnia ciasto należy rozwałkować i wyciąć odpowiednie wzory.
Pieczenie:
Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej nasze pierniki. Pierniki, zależnie od grubości ciasta, pieczemy od 8 do 10 minut w temperaturze 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawiamy je do wystygnięcia i przechowujemy w słoiku lub glinianym naczyniu. Do słoika warto dodać jabłko lub świeżego ogórka – dzięki temu nasze pierniki pozostaną miękkie.
Przepis na pierniki dekoracyjne:
Świąteczny stół możemy przyozdobić piernikami dekoracyjnymi. Do jego wykonania potrzebna nam będzie forma piernikarska (najlepiej drewniana). Zrobione przez nas pierniki nabiorą niepowtarzalnych wzorów i kształtów.
Składniki:
- mąka żytnia lub pszenna
- miód – smak zależy od naszego uznania
- przyprawy korzenne: np. pieprz, kardamon, gałka muszkatołowa
- niewielka ilość cukru
Przygotowanie:
W przypadku pierników dekoracyjnych wystarczy wszystko ze sobą wymieszać. Wystarczy, że włożymy je do formy i odczekamy chwile do czasu utrwalenia wzoru. Jako, że ciasto nie rośnie w trakcie pieczenie, powstały piernik będzie twardy. Gotowy piernik dekoracyjny przyozdabiamy według uznania albo na złoto.
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: jabłka z syropem klonowym pod owsianą kruszonką
- Kuchnia Radia 90: czas na orzechowiec palce lizać!