Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Steki z kalafiora, to jest pomysł na obiad latem

Facebook Twitter

Już słyszymy jak zwolennicy mięsa zaczynają krzyki, że używanie nazwy: "stek" do kalafiora jest przegięciem! Taka nazwa występuje w menu restauracji, w książkach kucharskich i kulinarnych blogach. Możecie nazwać po swojemu, ale spróbujcie. Pycha!

Potrzebujemy:

główkę kalafiora, najlepsza jest nie za duża, zgrabna. Wycinamy z niej plastry, o grubości około 2 centymetrów (resztki kalafiora używamy do zupy,  do sałatki czy po prostu podgotowane zjadamy z bułką tartą na maśle).

Kalafior pocięty na plastry solimy i obsmażamy na patelni z łyżką oliwy, po około 3 minuty z każdej strony, tak by lekko się zrumieniły.

Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza. Pieczemy 15 minut.

Na koniec robimy sos, może to być winegret miodowo- musztardowy, może być sos z dodatkiem pasty tahini. Przepis na winegret mieliśmy w tej propozycji:

Smacznego!

Macie swoje propozycje na obiad? Piszcie!

Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 24 lipca 2021