Kuchnia Radia 90: Steki z kalafiora, to jest pomysł na obiad latem
Już słyszymy jak zwolennicy mięsa zaczynają krzyki, że używanie nazwy: "stek" do kalafiora jest przegięciem! Taka nazwa występuje w menu restauracji, w książkach kucharskich i kulinarnych blogach. Możecie nazwać po swojemu, ale spróbujcie. Pycha!

Szacowany czas czytania: 00:48
Potrzebujemy:
główkę kalafiora, najlepsza jest nie za duża, zgrabna. Wycinamy z niej plastry, o grubości około 2 centymetrów (resztki kalafiora używamy do zupy, do sałatki czy po prostu podgotowane zjadamy z bułką tartą na maśle).
Kalafior pocięty na plastry solimy i obsmażamy na patelni z łyżką oliwy, po około 3 minuty z każdej strony, tak by lekko się zrumieniły.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza. Pieczemy 15 minut.
Na koniec robimy sos, może to być winegret miodowo- musztardowy, może być sos z dodatkiem pasty tahini. Przepis na winegret mieliśmy w tej propozycji:
Smacznego!
Macie swoje propozycje na obiad? Piszcie!
Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!