Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Kuchnia Radia 90: ”Suchy chlyb i wody szklonka”. Tradycyjna i wege wodzionka

To klasyka kuchni śląskiej - wodzionka. Zupa ta występuje w wielu odmianach, ale w każdej podstawą są chleb i wrzątek. Dziś w dwóch odsłonach: wege i tradycyjnej.

Szacowany czas czytania: 01:15

Dawniej przygotowywana jako tania forma obiadowa, dziś przygotowywana przez studentów jako zupa pokrzepiająca siły po nocnym życiu ;). Prosta w przygotowaniu, smaczna i tradycyjna! Warto wspomnieć, iż wodzionka nazywana jest również zupą z chleba, brotzupą, sznelką, dawniej też kurą górniczą (traktowano ją jako substytut rosołu z kury, który – podobnie jak wymieniony wywar – miał właściwości wzmacniające dzięki charakterystycznym składnikom: tłuszczowi i czosnkowi). W 2007 roku wodzionka została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii gotowe dania i potrawy. Lista jest prowadzona przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Tradycyjna wodzionka

Pokroiliśmy chleb na kawałki, podsmażyliśmy grzanki na smalcu (można użyć też czerstwego chleba). Wrzuciliśmy do miski, zalaliśmy bulionem z kury, dodaliśmy łyżkę smalcu, przeciśnięty przez praskę czosnek, pietruszkę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wodzionka gotowa!

Wersja wege wodzionki

Do tej wersji zupy użyliśmy ciemnego, żytniego chleba, podsmażyliśmy na maśle grzanki. Całość wylądowała w misce wraz z posiekanym czosnkiem, pietruszką i łyżką masła. Gotowe składniki zalaliśmy wywarem warzywnym, doprawiliśmy sosem sojowym i solą. Można całość posypać żółtym serem startym na drobnych oczkach tarki. Gotowe!

Smacznego!

Czytaj także:

REKLAMA