Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Szarlotka z brzoskwiniami. Dobrze smakuje też zimą

Facebook Twitter

To taki pomysł na owocowe ciasto zimą, gdy tęsknimy za smakami lata. Potrzebujemy jabłka i brzoskwinie, choć nie ma tych świeżych, ratujemy się brzoskwiniami w puszce.

Potrzebujemy:

Mąkę, cukier puder, masło, kilogram jabłek, kilogram brzoskwiń lub w zimie puszkę brzoskwiń, jedną pomarańczę i zwykły cukier. Cynamon i cukier waniliowy.

Ciasto:

3 szklanki mąki przesiewamy do miski, teraz trzeba dodać cukier puder (6 łyżek), szczyptę soli i pokrojoną w kosteczkę kostkę masła (200 g). Robimy kruche ciasto, czyli najpierw siekamy masło a potem rozcieramy w palcach. Dodajemy 4 łyżki zimnej wody i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części, dużą częścią wylepiamy formę (20 na 30 cm lub okrągłą): spód i boki. Małą część ciasta użyjemy, żeby zrobić kratkę na górę ciasta. Wyklejoną formę oraz kulę ciasta na kratkę wsadzamy na godzinę do lodówki.

Nadzienie:

Jabłka obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Do dużego garnka z grubym dnem, wsypać 6 łyżek cukru i dodać obrane jabłka, smażyć przez chwilę, po czym dołożyć startą skórkę z pomarańczy oraz wyciśnięty z niej sok. Gotować przez 2 minuty aż sok odparuje, potem dodać cynamon i woreczek cukru waniliowego. Smażyć przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać pokrojone w kawałki brzoskwinie. Teraz jeszcze trzymać na ogniu jakieś 2 minuty. Latem warto dać świeże, zimą mogą być z dużej puszki, choć ciasto z brzoskwiniami z puszki bardziej się rozpada.

Na wylepiony spód wykładamy usmażone jabłka z brzoskwiniami, na górę układamy paski z ciasta, należy je wyjąć z lodówki i rozwałkować, a następnie wyciąć paski. Można też na górę położyć kawałki wykrojone w ozdobne kształty.

Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni, pieczemy przez godzinę.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj