Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Szparagi pod beszamelem

Facebook Twitter

Nadeszły ciepłe dni, więc zaczęło pojawiać się coraz więcej sezonowych warzyw i owoców. Niektóre jednak są dosyć krótko dostępne i warto je jeść właśnie teraz. A mowa tu o szparagach. Na rynku mamy dostępne trzy rodzaje - białe, zielone i fioletowe. To pyszne warzywo ma ogromne możliwości wykorzystania. My polecamy klasyk - szparagi pod beszamelem.

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • sos beszamelowy: 3 szklanki mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 1/4 kostki masła, po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Gotowanie szparagów:

Odłamujemy twarde końcówki. Szparagi gotujemy w wysokim garnku albo związujemy pęczek bawełnianym sznurkiem i wsadzamy na stojąco go gotującej się wody. Garnek musi być na tyle wysoki, żeby można było go przykryć bez uszkadzania główek. Wodę solimy i dodajemy trochę cukru. Szparagi gotujemy około 10 minut.

Sos beszamelowy:

  • W małym rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę łyżka po łyżce ciągle mieszając, tak aby masa nie miała grudek.
  • Do gładkiej masy wlewaj powoli mleko, mieszaj.
  • Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  • Mieszaj aż zgęstnieje.

Propozycja podania:

Szparagi z sosem beszamelowym, jajko sadzone, młode ziemniaki posypane koperkiem.

SMACZNEGO!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 28 marca 2024