Kuchnia Radia 90: Szparagi pod beszamelem
Nadeszły ciepłe dni, więc zaczęło pojawiać się coraz więcej sezonowych warzyw i owoców. Niektóre jednak są dosyć krótko dostępne i warto je jeść właśnie teraz. A mowa tu o szparagach. Na rynku mamy dostępne trzy rodzaje - białe, zielone i fioletowe. To pyszne warzywo ma ogromne możliwości wykorzystania. My polecamy klasyk - szparagi pod beszamelem.

Składniki:
- pęczek szparagów
- sos beszamelowy: 3 szklanki mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 1/4 kostki masła, po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Gotowanie szparagów:
Odłamujemy twarde końcówki. Szparagi gotujemy w wysokim garnku albo związujemy pęczek bawełnianym sznurkiem i wsadzamy na stojąco go gotującej się wody. Garnek musi być na tyle wysoki, żeby można było go przykryć bez uszkadzania główek. Wodę solimy i dodajemy trochę cukru. Szparagi gotujemy około 10 minut.
Sos beszamelowy:
- W małym rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę łyżka po łyżce ciągle mieszając, tak aby masa nie miała grudek.
- Do gładkiej masy wlewaj powoli mleko, mieszaj.
- Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Mieszaj aż zgęstnieje.
Propozycja podania:
Szparagi z sosem beszamelowym, jajko sadzone, młode ziemniaki posypane koperkiem.
SMACZNEGO!
Czytaj także: