Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Szybki obiad z młodej kapusty

Facebook Twitter

To jest coś jak bigos z młodej kapusty. Jednogarnkowa potrawa, która szybko w miarę się robi i można podgrzać na następny dzień. Podobnie jak bigos świetnie też znosi mrożenie. Spróbujcie, podsuwamy kolejny pomysł na obiad.

Potrzebujemy:

Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pół poszatkowanego pora, też smażymy. Choć w wersji oryginalnej nie było marchewki, dodaliśmy jedną pokrojoną w kostkę marchewkę.

Teraz dodajemy 200 g boczku oraz 4 kawałki pokrojonej w kostkę kiełbasy. Gdy to nam się smaży, szatkujemy kapustę.

Cebulę, pora oraz boczek i kiełbasę smażymy około 10 minut, po tym czasie wrzucamy poszatkowaną kapustę (1/2 główki). Mieszamy. Teraz trzeba wlać 1 i 1/2 szklanki bulionu i doprawić: dajemy po łyżeczce majeranku i oregano oraz pół łyżeczki ostrej papryki, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy wszystko nam się zagotuje, przykrywamy i gotujemy – kilka razy mieszając- około 30 minut.

Teraz czas na pomidora i koncentrat pomidorowy (1 łyżka), wszystko razem mieszamy i gotujemy do momentu aż pomidor nam się rozpadnie. Testowaliśmy także wersję bez pomidora z dodatkową porcją koncentratu, też jest ok. Na koniec dodajemy koperek, według uznania oraz łączymy z mąką: po łyżeczce pszennej i ziemniaczanej, bezpośrednio przez sitko na kapustę. Wymieszać i zagotować!

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj