Kuchnia Radia 90: bigos z młodej kapusty
Oto bigos z młodej kapusty. Jednogarnkowa potrawa, która szybko się robi i można podgrzać na następny dzień. Podobnie jak bigos świetnie też znosi mrożenie. Spróbujcie, podsuwamy kolejny pomysł na obiad latem.

Szacowany czas czytania: 01:24
Bigos z młodej kapusty z boczkiem i kiełbasą
Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pół poszatkowanego pora, też smażymy. Dodajemy jedną pokrojoną w kostkę lub startą na dużych oczkach marchewkę.
Teraz dodajemy 200 g boczku oraz 4 kawałki pokrojonej w kostkę kiełbasy. Gdy to nam się smaży, szatkujemy kapustę.

Cebulę, pora oraz boczek i kiełbasę smażymy około 10 minut, po tym czasie wrzucamy poszatkowaną kapustę (1/2 główki). Mieszamy. Teraz należy wlać 1 i 1/2 szklanki bulionu i doprawić: dajemy po łyżeczce majeranku i oregano oraz pół łyżeczki ostrej papryki, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy wszystko nam się zagotuje, przykrywamy i gotujemy – kilka razy mieszając- około 30 minut.
Bigos z młodej kapusty, dodajemy pomidory
Teraz czas na pomidora (sparzyć i zdjąć skórę, pokroić na części) i koncentrat pomidorowy (1 łyżka), wszystko razem mieszamy i gotujemy do momentu aż pomidor nam się rozpadnie. Testowaliśmy także wersję bez pomidora z dodatkową porcją koncentratu, też jest dobre. Na koniec dodajemy koperek, według uznania oraz łączymy z mąką: po łyżeczce pszennej i ziemniaczanej, bezpośrednio przez sitko na kapustę. Wymieszać i zagotować!

Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: Ale bigos! Noworoczny!
- Kuchnia Radia 90: Polędwiczka z chrzanem
- Kuchnia Radia 90 poleca coś do chleba: smalczyk z fasoli
- Kuchnia Radia 90: Dziś serwujemy naleśniki. Z czym nasi słuchacze lubią je najbardziej?
- Włoskie dania w twojej kuchni. Przepis na proste i puszyste ciasto do pizzy