Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Kuchnia Radia 90: bigos z młodej kapusty

Oto bigos z młodej kapusty. Jednogarnkowa potrawa, która szybko się robi i można podgrzać na następny dzień. Podobnie jak bigos świetnie też znosi mrożenie. Spróbujcie, podsuwamy kolejny pomysł na obiad latem.

bigos z młodej kapusty

Szacowany czas czytania: 01:24

Bigos z młodej kapusty z boczkiem i kiełbasą

Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pół poszatkowanego pora, też smażymy. Dodajemy jedną pokrojoną w kostkę lub startą na dużych oczkach marchewkę.

Teraz dodajemy 200 g boczku oraz 4 kawałki pokrojonej w kostkę kiełbasy. Gdy to nam się smaży, szatkujemy kapustę.

bigos z młodej kapusty
Szatkujemy kapustę/ fot. Radio 90

Cebulę, pora oraz boczek i kiełbasę smażymy około 10 minut, po tym czasie wrzucamy poszatkowaną kapustę (1/2 główki). Mieszamy. Teraz należy wlać 1 i 1/2 szklanki bulionu i doprawić: dajemy po łyżeczce majeranku i oregano oraz pół łyżeczki ostrej papryki, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy wszystko nam się zagotuje, przykrywamy i gotujemy – kilka razy mieszając- około 30 minut.

Bigos z młodej kapusty, dodajemy pomidory

Teraz czas na pomidora (sparzyć i zdjąć skórę, pokroić na części) i koncentrat pomidorowy (1 łyżka), wszystko razem mieszamy i gotujemy do momentu aż pomidor nam się rozpadnie. Testowaliśmy także wersję bez pomidora z dodatkową porcją koncentratu, też jest dobre. Na koniec dodajemy koperek, według uznania oraz łączymy z mąką: po łyżeczce pszennej i ziemniaczanej, bezpośrednio przez sitko na kapustę. Wymieszać i zagotować!

bigos z młodej kapusty
Wygląda świetnie, smakuje świetnie/ fot. Radio 90

Czytaj także:

REKLAMA