Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Szybkie, ale przepyszne świąteczne ciasteczka. Do upieczenia w pół godzinki

Facebook Twitter

Wigilia już dziś, w każdej, polskiej kuchni przygotowania idą zapewne pełną parą. A jeśli w którymś z domów zabrakło do tej pory czasu na przygotowanie świątecznych smakołyków, my w ramach naszego cyklu Kuchnia Radia 90, serwujemy wam jeszcze przepisy na błyskawiczne, świąteczne ciasteczka. Skorzystajcie

Kuchnia Radia 90
Ciasteczka maślane / fot. Radio 90

Kuchnia Radia 90 i świąteczne smakołyki last minute

Niespodziewani goście zapowiedzieli się na świąteczne popołudnie? Sąsiadka przyniosła swoje, domowe wypieki i wypada się jej zrewanżować? Nie ma problemu. Kuchnia Radia 90 serwuje wam przepis na błyskawiczne ciasteczka, które przygotujesz w mig, a które na pewno zachwycą na świątecznym stole.

Maślane ciasteczka w 10 minut

Składniki: 

  • 0,5 kg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 12 dag cukru pudru
  • 200 g masła
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka, 1 jajka
  • można dodać startą na drobnych oczkach  skórkę z jednej cytryny

Ze wszystkich składników zarabiamy ciasto. Po wyrobieniu powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Warto jednak pamiętać, żeby nie przesadzać z dosypywaniem mąki, jeśli da się jej za dużo upieczone ciasteczka będą twarde. Ciasto wałkujemy na grubość od 3-5 mm, wykrawamy ciasteczka o dowolny kształcie i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Dowolnie ozdabiamy.

Kruche ciasteczka z suchym mlekiem albo klejone kremem czekoladowym

Te ciasteczka przygotować możemy w dwóch wersjach, ale w obu przypadkach bazą są kruche ciasteczka kakaowe.

Składniki: 

  • 200 g tłuszczu (margaryna)
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g mąki pszennej

Ciasto zagnieść, rozwałkować na ok. 2 mm i wykroić malutkie kółeczka (można wykrawać kieliszkiem). Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni.

W przypadku ciasteczek klejonych kremem czekoladowym czy orzechowym – nakładamy krem na jedno z ciastek, dokładamy drugie. Ozdobić można czekoladą, lub zmielonymi orzechami włoskimi.

Z przygotowanego ciasta wykrawamy niewielkie kółka / fot. Radio 90

Dwa ciasteczka sklejamy kremem orzechowym lub czekoladowym / fot. Radio 90

Masa na ciasteczka z suchego mleka

Składniki: 

  • 500 g suchego mleka
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • odrobina przegotowanej wody
  • olejek migdałowy
  • bakalie (pokrojone drobno, obrane migdały, orzechy, skórka pomarańczowa)

Wszystkie składniki zagnieść. Jeśli masa jest zbyt mokra, klei się do rąk odczekać moment, aż woda odparuje. Jeśli nie chce się kleić, dodać odrobinę wody. Z przygotowanej masy nakładać niewielkie kulki na przygotowanych kakaowych spodach (nie dociskać zbyt mocno, spody są kruche.) Polać polewą.

Ciasteczka z masą z suchego mleka / fot. Radio 90

Ciasteczka orzechowe

Składniki: 

  • 3 żółtka
  • 25 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 0,5 mąki pszennej
  • 15-20 dag drobno pokrojonych orzechów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółta, mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Formować kulki lub rogaliki i piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 15 minut. Ciasteczka nie zarumienią się znacznie, tylko odrobinę, wtedy wyciągnąć. Posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

Ciasteczka orzechowe / fot. Radio 90

Kuleczki kokosowe z powidłami

Składniki:

  • 16 dag cukru
  • 28 dag mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny
  • 25 dag kokosu
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • powidła

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, kulać małe kuleczki o średnicy ok. 1-1,5 cm. Palcem zrobić dziurki, do których końcówką łyżeczki nakładamy powidła. Piec ok. 18 minut w temperaturze 180 stopni.

Z masy kulamy niewielkie kuleczki / fot. Radio 90

Do dziurek wkładamy powidła / fot. Radio 90

Kuchnia Radia 90: Smacznego! 

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 16 lutego 2025