Kuchnia Radia 90: Szybkie, ale przepyszne świąteczne ciasteczka. Do upieczenia w pół godzinki
Wigilia już dziś, w każdej, polskiej kuchni przygotowania idą zapewne pełną parą. A jeśli w którymś z domów zabrakło do tej pory czasu na przygotowanie świątecznych smakołyków, my w ramach naszego cyklu Kuchnia Radia 90, serwujemy wam jeszcze przepisy na błyskawiczne, świąteczne ciasteczka. Skorzystajcie

Kuchnia Radia 90 i świąteczne smakołyki last minute
Niespodziewani goście zapowiedzieli się na świąteczne popołudnie? Sąsiadka przyniosła swoje, domowe wypieki i wypada się jej zrewanżować? Nie ma problemu. Kuchnia Radia 90 serwuje wam przepis na błyskawiczne ciasteczka, które przygotujesz w mig, a które na pewno zachwycą na świątecznym stole.
Maślane ciasteczka w 10 minut
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 12 dag cukru pudru
- 200 g masła
- cukier waniliowy
- 2 żółtka, 1 jajka
- można dodać startą na drobnych oczkach skórkę z jednej cytryny
Ze wszystkich składników zarabiamy ciasto. Po wyrobieniu powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Warto jednak pamiętać, żeby nie przesadzać z dosypywaniem mąki, jeśli da się jej za dużo upieczone ciasteczka będą twarde. Ciasto wałkujemy na grubość od 3-5 mm, wykrawamy ciasteczka o dowolny kształcie i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Dowolnie ozdabiamy.
Kruche ciasteczka z suchym mlekiem albo klejone kremem czekoladowym
Te ciasteczka przygotować możemy w dwóch wersjach, ale w obu przypadkach bazą są kruche ciasteczka kakaowe.
Składniki:
- 200 g tłuszczu (margaryna)
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 300 g mąki ziemniaczanej
- 80 g mąki pszennej
Ciasto zagnieść, rozwałkować na ok. 2 mm i wykroić malutkie kółeczka (można wykrawać kieliszkiem). Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni.
W przypadku ciasteczek klejonych kremem czekoladowym czy orzechowym – nakładamy krem na jedno z ciastek, dokładamy drugie. Ozdobić można czekoladą, lub zmielonymi orzechami włoskimi.

Z przygotowanego ciasta wykrawamy niewielkie kółka / fot. Radio 90

Dwa ciasteczka sklejamy kremem orzechowym lub czekoladowym / fot. Radio 90
Masa na ciasteczka z suchego mleka
Składniki:
- 500 g suchego mleka
- 200 g cukru pudru
- 250 g masła
- odrobina przegotowanej wody
- olejek migdałowy
- bakalie (pokrojone drobno, obrane migdały, orzechy, skórka pomarańczowa)
Wszystkie składniki zagnieść. Jeśli masa jest zbyt mokra, klei się do rąk odczekać moment, aż woda odparuje. Jeśli nie chce się kleić, dodać odrobinę wody. Z przygotowanej masy nakładać niewielkie kulki na przygotowanych kakaowych spodach (nie dociskać zbyt mocno, spody są kruche.) Polać polewą.

Ciasteczka z masą z suchego mleka / fot. Radio 90
Ciasteczka orzechowe
Składniki:
- 3 żółtka
- 25 dag margaryny
- 20 dag cukru pudru
- 0,5 mąki pszennej
- 15-20 dag drobno pokrojonych orzechów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółta, mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Formować kulki lub rogaliki i piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 15 minut. Ciasteczka nie zarumienią się znacznie, tylko odrobinę, wtedy wyciągnąć. Posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

Ciasteczka orzechowe / fot. Radio 90
Kuleczki kokosowe z powidłami
Składniki:
- 16 dag cukru
- 28 dag mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka margaryny
- 25 dag kokosu
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- powidła
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, kulać małe kuleczki o średnicy ok. 1-1,5 cm. Palcem zrobić dziurki, do których końcówką łyżeczki nakładamy powidła. Piec ok. 18 minut w temperaturze 180 stopni.

Z masy kulamy niewielkie kuleczki / fot. Radio 90

Do dziurek wkładamy powidła / fot. Radio 90
Kuchnia Radia 90: Smacznego!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: czas na orzechowiec palce lizać!
- Kuchnia Radia 90: Nie za słodki, nie za kwaśny cytrynowiec!