Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Kuchnia Radia 90: Szybkie ciasto drożdżowe z owocami. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi

Jest idealne na spotkania przy kawie, w ogrodzie. Lekkie, smaczne i co najważniejsze - przygotowuje się je niezwykle łatwo. Dziś w ramach naszego stałego cyklu pod hasłem "Kuchnia Radia 90" serwujemy przepis na ciasto drożdżowe z owocami, które zawsze wychodzi!

Kuchnia Radia 90
Kuchnia Radio 90 i przepis na drożdżowe ciasto z borówkami

Szacowany czas czytania: 02:29

Kuchnia Radia 90

Kuchnia Radia 90 dziś w typowo letniej odsłonie. Serwujemy Wam przepis na pyszne, bardzo proste ciasto drożdżowe z owocami. To idealny smakołyk, który w upalne popołudnia sprawdzi się w czasie rodzinnych uroczystości, rodzinnych spotkań, ale można je także spakować do pudełka i zabrać ze sobą na górską wędrówkę.

Najważniejsze w przygotowaniu ciasta jest trzymanie się stricte przepisu – produkty wrzucamy do miski w takiej kolejności, jaka będzie podana poniżej. Niczego nie zarabiamy, niczego nie wałkujemy. To naprawdę ciasto, które przygotować możemy beż żadnego wysiłku.

Kuchnia Radia 90 – składniki:

  • 75 g drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 roztrzepane jajka
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka lub wody
  • 1 szklanka oleju
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na kruszonkę:

  • 1 kostka masła
  • 200 g cukru
  • 400 gramów mąki

Kuchnia Radia 90 – przygotowanie:

3/4 kostki drożdży kruszymy do miski.

Pokruszone drożdże powinny przykryć spód miski

Następnie pokruszone drożdże zasypujemy szklanką cukru i cukrem waniliowym.

Na drożdże sypiemy cukier

W osobnej misce trzeba roztrzepać cztery jajka, które powinny mieć temperaturę pokojową. Należy wcześniej wyjąć je z lodówki. Jajka wlewamy na cukier.

Następnie do miski wlewamy ciepłą wodę lub mleko, a później na górze ląduje jeszcze szklanka oleju.

Na cukier wlewamy płynne składniki – najpierw wodę lub mleko, później olej

Na koniec na mieszankę wsypujemy przesianą mąkę w ilości czterech szklanek oraz pół łyżeczki soli.

Nie mieszamy, ciasta, tylko miskę przykrywamy czystym ręcznikiem i odkładamy. Ciasto powinno „pracować” około 2-3 godziny, ale przy letnich temperaturach powietrza, wystarczy godzina.

Ciasta nie mieszamy, przykrywamy je ręcznikiem
Ciasto w okresie letnim zostawiamy pod ręcznikiem na około godzinę. W chłodne dni na 2-3 godziny

Kiedy ciasto popracuje na tyle, że mieszanka płynna, przebije się ponad mąkę, delikatnie łyżką (nie mikserem) mieszamy składniki aż do całkowitego połączenia. Mieszamy dopóki nie znikną wszystkie grudki.

Ciasto należy wymieszać łyżką, nie mikserem

Następnie przygotowaną blaszkę smarujemy delikatnie olejem i wylewamy na nią ciasto. Następnie na górę układamy owoce. My zdecydowaliśmy się na borówki, ale mogą to być także truskawki, maliny, śliwki.

Do ciasta można dodać dowolne owoce sezonowe

Do osobnej miski wrzucamy składniki potrzebne do przygotowania kruszonki. Masło może być twarde, delikatnie rozcieramy je palcami aż do powstania kruszonki, którą rozprowadzamy na blaszce.

Piec około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra-dół). Ciasto powinno się delikatnie zarumienić.

Smacznego! 

Czytaj także: