Kuchnia Radia 90: świąteczny smak dzieciństwa… Szyszki z ryżu
To jest hit wśród świątecznych łakoci. Proste do zrobienia, efektowne i smakują wszystkim: od maluchów do seniorów... Oto przepis na świąteczne szyszki z ryżu preparowanego. Można zrobić na ostatni moment przed Bożym Narodzeniem.

Kuchnia Radia: szyszki z ryżu. Potrzebujemy:
Paczkę ryżu preparowanego (90g), puszkę gotowej masy kajmakowej (400 g) oraz czekolady: 50 g białej, 50 g mlecznej, możemy też zdecydować się na jeden smak.
Masę kajmakową przekładamy do rondelka razem z połamaną na kostki czekoladą. Podgrzewamy i mieszamy tak, aby masa połączyła się z roztopioną czekoladą. Ostudzić.

Masę kajmakową podgrzewamy razem z czekoladą/ fot.Radio 90
Do miski wsypujemy ryż, jeśli robimy dwie wersje: jedną z biała drugą z mleczną czekoladą, wówczas paczkę ryżu rozkładamy do dwóch pojemników.

Przygotowany ryż preparowany/ fot. Radio 90
Ryż łączymy z masą kajmakową, potem mokrymi rękami formujemy kule. To najtrudniejszy etap, bo masa klei się do rąk, trzeba je więc na bieżąco moczyć. Przygotowane kule wstawimy do lodówki. Można przed podaniem, wyłożyć je do ozdobnych papierków na muffinki.

Gotowe szyszki powinny trafić do lodówki/ fot. Radio 90
Smacznego!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: Deserki w słoiczkach. Do koloru, do wyboru…
- Kuchnia Radia 90: Pieczona owsianka z bananem i masłem orzechowym
- Kuchnia Radia 90: Drożdżówka ze świeżymi owocami czy z serem? Przygotuj swoją ulubioną
- Kuchnia Radia 90: Bułeczki z maślanki. Kolejny pomysł do śniadaniówki
- Kuchnia Radia 90: Z cyklu desery w plenerze… jogurt z czekoladą!