Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Tarta z kremem mascarpone i truskawkami

Facebook Twitter

Słodycz na niedzielę? Proszę bardzo. Tarta z kremem z serkiem mascarpone i truskawkami. Korzystajmy, że wciąż jeszcze te owoce są na straganach. Sezon na truskawki późno w tym roku się zaczął, za to dłużej trwa. Korzystajmy!

Uwielbiamy truskawki, w każdej postaci: w koktajlach, moczone w czekoladowym fondue, w ciastach i w sałatkach. Także jedzone tak po prostu z miski. Mają delikatny smak. Truskawki są niskokaloryczne, są znakomitym źródłem witaminy C: 100 g dojrzałych truskawek dostarcza ok. 70 mg witaminy C. W truskawkach znajdziemy także witaminy z grupy B (B1, B2, B6, PP) oraz witaminę A. Truskawki stanowią cenne źródło żelaza, zawierają wapń i fosfor wzmacniający kości, potas obniżający ciśnienie krwi czy magnez, który pomaga panować nad nerwami.

W Kuchni Radia 90 w środku lata przepis na tartę z kremem mascarpone oraz truskawkami, pociętymi w plasterki i ułożonymi w rozetkę. Można ozdobić miętą, a dla blasku – posmarować rozpuszczoną galaretką.

Potrzebujemy:

Na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej, 135 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę. Do tego mała szczypta soli, 1/3 szklanki cukru pudru oraz 1 żółtko. Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Po tym czasie, wyklejamy formę do tarty, dziurawimy widelcem i przykrywamy folię. Tak pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po kwadransie, zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15 minut. W ten sposób mamy gotowy spód do tarty.

Teraz zróbmy krem: ubijamy serem mascarpone (250 g) z 250 ml śmietanki 30% i 1/3 szklanki cukru pudru. Ubijać przez kilka minut, tak by krem zrobił się puszysty. Wykładamy do na wierzch ostudzonego spodu, a na górę układamy truskawki w plasterkach. Tu zresztą jest pełna dowolność, czy w rozetę, czy robiąc truskawkowy artystyczny nieład, zależy od czasu i inwencji.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj