Kuchnia Radia 90: Tarta ze śliwkami. Pyszna!
To jest klasyczna tarta z owocami. Ciasto kruche szybko się zagniata, a skarmelizowane śliwki nadają deserowi wyjątkowego smaku. Trzeba tylko przygotować ciasto, zasypać cukrem wypestkowane śliwki a potem upiec.

Szacowany czas czytania: 01:14
Na zdjęciach jest tarta zrobiona z połowy przepisu podstawowego, w którym są aż 2 kilogramy śliwek, ale właśnie taki Wam podajemy, oceńcie sami, jaka porcja będzie dla Was dobra.
Potrzebujemy:
450 g mąki pszennej, kostkę zimnego masła, 100 g cukru, szczyptę soli. Te składniki wkładamy do miski i rozcieramy masło w palcach. Gdy przypomina mokry piasek, wówczas dodajmy 4 żółtka wymieszane 2 łyżkami 30% śmietany. Teraz wszystko zagniatamy. Kulę z ciasta pakujemy w folię spożywczą (lub- wersja eko- w papierek po maśle) i wstawiamy do lodówki.
Śliwki: 2 kilogramy owoców pozbawiamy pestek i zasypujemy 3/4 szklanki cukru, dodajemy też łyżkę soku z cytryny. Odstawiamy na pół godziny, by śliwki wypuściły sok.
Ciasto należy rozwałkować i wyłożyć nią formę, najlepiej aby wylepić także brzeg, by sok z owoców nie wypłynął. Na cieście układamy śliwki, według uznania, gdy robimy ciasto według pełnego przepisu należy je ułożyć w rozetkę, by jedna śliwka zachodziła na drugą.
Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 45- 55 minut, brzegi mają mieć kolor brązu, a śliwki się skarmelizować.
Smacznego!
Masz swój ulubiony przepis z owocami lata? Podziel się i przyślij go nas!
Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!