Kuchnia Radia 90: Tarta ze słodkim kremem i kwaśną żurawiną
Zanim zaczniemy się cieszyć sezonowymi owocami, wyciągamy zapasy z zamrażalnika. Jeśli macie żurawinę, to polecamy tartę z tego przepisu: kwaśny smak żurawiny doskonale łączy się z kremem z mascarpone. Smakuje kwietniowo, już prawie majowo...:)
Żurawina to samo zdrowie, jest cennym źródłem witamin C, E i K, również zawiera mangan i miedź, ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze. Znana jest również jako lek na problemy z układem moczowym.
Potrzebujemy:
Na spód potrzebujemy 200 g ciastek kruchych lub owsianych (w kuchni Radia 90 użyliśmy ciastek czekoladowych) oraz 80 g masła. Masło rozpuszczamy i mieszamy z rozgniecionymi ciasteczkami. Taką masą wylepiamy foremkę o średnicy około 23 cm. Można spód podpiec (10 minut, 180 stopni) lub włożyć do lodówki i schłodzić.
200 g żurawiny wrzucamy na patelnię z dodatkiem 50 g cukru. Smażymy około 10- 15 minut bez przykrycia, miszając od czasu do czasu. Zdjąć z kuchenki i ostudzić.
Robimy krem
Śmietankę (125 ml 30%) zagotować, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę (2 tabliczki białej czekolady – 200g). Rozpuścić i całkowicie ostudzić.
Mascarpone (250 g) ubijać przez około minutę. Teraz ważny krok: dodać mascarpone do ostudzonej czekolady w 3 partiach, za każdym razem krótko zmiksować do połączenia się składników.
Uwaga! Mascarpone nie lubi miksowania i jeszcze jedno: nie pomylcie kolejności- mascarpone do czekolady, nie na odwrót!
Na spód wykładamy żurawinę i krem, dekorujemy według uznania: pory roku, święta czy humoru:) Wkładamy do lodówka na co najmniej 2 godziny.
Smacznego!
Czytaj także: