Kuchnia Radia 90: tarta ze szparagami
Tarta ze szparagami to pomysł na drugie śniadanie w pracy. Polecamy teraz, w pełni sezonu gdy kiedy szparagi można znaleźć na targowiskach i w sklepach.
Kuchnia Radia 90: tarta ze szparagami
Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. 25 dkg mąki przesiewamy do miski, dokładamy 15 dkg masła, zimne pokrojone w małą kostkę, wraz ze szczyptą soli ucieramy palcami. Gdy mamy masło roztarte, dodajemy jedno jajko i krótko wyrabiamy. Ciastem wylepiamy formę do tarty i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C, ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika, najpierw na 15 minut pod przykryciem z folii, później folię aluminiową należy zdjąć i dalej podpiekać, piec spód jeszcze przez 15 minut.
Kuchnia Radia 90: tarta ze szparagami
Na podpieczony spód układamy szparagi, około pół pęczka, posypujemy kawałkami sera typu feta (250 g) oraz podsmażonym boczkiem (250 g).
Tak przygotowaną tartę zalewamy sosem przygotowanym z 2 jajek wymieszanych z kubkiem jogurtu naturalnego (250 g), dodać zioła prowansalskie, doprawić solą i pieprzem. Na górę rozłożyć plastry pomidora lub połówki pomidorów koktajlowych.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec 30 minut.
Smacznego!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: tarta z boczkiem i porem
- Kuchnia Radia 90: Tarta z ziemniaków
- Kuchnia Radia 90: Quiche ze szpinakiem, fetą i pomidorami
- Kuchnia Radia 90: Tarta z burakiem i łososiem