Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Tarty domowy chrzan. Prosty i szybki przepis

Facebook Twitter

Smak chrzanu kojarzy się z Wielkanocą. Jest obowiązkowy na każdym świątecznym stole. Przepis jest bardzo prosty, a żaden sklepowy chrzan nie może się z nim równać. Przedstawiamy dwa przepisy - wersję ostrzejszą i łagodniejszą.

SKŁADNIKI:

I wersja:

2 korzenie chrzanu
3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
pół szklanki gorącej wody

II wersja:

2 korzenie chrzanu
3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
pół szklanki śmietany 18%

JAK ZROBIĆ TARTY CHRZAN?

  • Korzenie obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
  • Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
  • Dopraw solą i cukrem.
  • I wersja: Dodaj wodę.
    II wersja: Dodaj śmietanę.
  • Wymieszaj, przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.

Wersja ze śmietaną jest łagodniejsza, śmietany można dodać według upodobania. Chrzan idealnie pasuje do mięs, wędlin i jaj.

SMACZNEGO!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj