Kuchnia Radia 90: Tiramisu w wersji owocowej! Zapach i smak lata, kiedy za oknem mróz
Tiramisu nigdy się nie znudzi. Ten pyszny włoski deser na bazie serka mascarpone, biszkoptów i kawy wprawia w cudowny nastrój. Tym razem jednak zmieniliśmy nieco jego smak.
Nasz redakcyjny kolega Janek podsuwa dzisiaj nieco zmodyfikowany przepis. Jak przyznaje, sam wszystko miesza „na oko” i dodaje wszystkiego „do smaku”, więc nie pozostaje nic innego, żeby wypróbować ten przepis. Na pewno wyjdzie!
Co z czym mieszaliśmy?
Do dyspozycji mieliśmy opakowanie 250 gramów serka mascarpone. Paczkę biszkoptów i… truskawki. Tak, dzisiaj przygotowaliśmy ten deser w tej wersji smakowej. W lodówce znaleźliśmy też śmietankę kremówkę i trochę mleczka kokosowego i ono wzbogaciło smak tego deseru.
Zaczęliśmy od rozmrożenia truskawek. Pół paczki zamrożonych owoców wrzuciliśmy do garnka, dolaliśmy pół szklanki wody i kilka – powiedzmy ze 4 – łyżki cukru. Powoli podgrzewamy i nieco odparowujemy wodę.
W międzyczasie bierzemy 3 jajka, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka lądują w misie miksera, tutaj znowu dodajemy cukier. Jak mówi Janek, chyba dodał 5 łyżek. Ucieramy.
Następnie dodajemy serek i trochę mleka kokosowego. Wszystko mieszamy.
W drugiej misce ubiliśmy na sztywno śmietankę.
Przestudzone truskawki powinny być miękkie i pływać w pysznej, słodkiej zalewie. Dla podkręcenia smaku można do nich wlać nieco nalewki, np. z malin.
Teraz bierzemy biszkopty, maczamy je w truskawkowym syropie i układamy na spodzie miski. Na tę warstwę dodajemy zmiksowaną masę serową. Na nią znowu warstwa biszkoptów i znowu masa serowa.
Wierzch możemy pokropić sokiem z truskawek, jeśli nam został. Janek dodał nieco musu malinowego. Ważne, aby całość przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki. Wówczas biszkopty „napiją” się sokiem z truskawek a cała masa zgęstnieje.
Słodkie, truskawkowe i pyszne! Taki zapach i smak lata najlepszy, kiedy za oknem szaruga i mróz! Smacznego!
Polecamy inne przepisy Kuchni Radia 90