Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Kuchnia Radia 90: To jest potrawa na ciężkie czasy. Spróbuj tego makaronu!

To makaron pochodzący z Włoch, z Sycylii, z czasów gdy trzeba było zaciskać pasa... Potrzebujemy makaron spaghetti oraz czerstwą bułkę, czosnek i pietruszkę. Smakuje wszystkim w domu, nawet najmłodszym domownikom, którym zdarza się krzywić na niepopularne smaki.

Szacowany czas czytania: 00:37

Potrzebujemy:

Czerstwą bułkę, czosnek, oliwę, pietruszkę, makaron typu spaghetti, przyprawy: pieprz i sól oraz parmezan lub inny twardy ser.

Bułkę rozdrabniamy w mikserze na drobno. Oliwę rozgrzewamy na patelni, podsmażamy zmiażdżony czosnek i wsypujemy rozdrobnioną bułkę. Smażymy do uzyskania złotego koloru, na koniec dosypujemy posiekaną pietruszkę.

Makaron gotujemy według instrukcji, jak mówią mistrzowie kuchni włoskiej, makaron gotujemy zawsze w dużym garnku, bo makaron musi mieć miejsce, aby „tańczyć w wodzie”.

Nakładamy na talerz, posypujemy usmażoną bułką i startym serem.

Smacznego!

Czytaj także:

REKLAMA