Kuchnia Radia 90: To jest potrawa na ciężkie czasy. Spróbuj tego makaronu!
To makaron pochodzący z Włoch, z Sycylii, z czasów gdy trzeba było zaciskać pasa... Potrzebujemy makaron spaghetti oraz czerstwą bułkę, czosnek i pietruszkę. Smakuje wszystkim w domu, nawet najmłodszym domownikom, którym zdarza się krzywić na niepopularne smaki.
Potrzebujemy:
Czerstwą bułkę, czosnek, oliwę, pietruszkę, makaron typu spaghetti, przyprawy: pieprz i sól oraz parmezan lub inny twardy ser.
Bułkę rozdrabniamy w mikserze na drobno. Oliwę rozgrzewamy na patelni, podsmażamy zmiażdżony czosnek i wsypujemy rozdrobnioną bułkę. Smażymy do uzyskania złotego koloru, na koniec dosypujemy posiekaną pietruszkę.
Makaron gotujemy według instrukcji, jak mówią mistrzowie kuchni włoskiej, makaron gotujemy zawsze w dużym garnku, bo makaron musi mieć miejsce, aby „tańczyć w wodzie”.
Nakładamy na talerz, posypujemy usmażoną bułką i startym serem.
Smacznego!
Czytaj także: