Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Tradycyjny kołacz z przepisu babci

Facebook Twitter

Dzięki temu wypiekowi przeniesiesz się w kulinarną podróż do przeszłości. Ten przepis pochodzący z zapisków babci ma już ponad pół wieku! To klasyczny śląski kołocz bez użycia drożdży. Możesz go przygotować z masą serową, makiem czy jabłkami.

Dziś ciasto w wersji z masą serową i bez dodatku rodzynek. Kruszonka natomiast z dodatkiem skórki z cytryny, która przełamuje słodycz. To smak, który przywołuje wspomnienia z młodych lat! Spróbujesz?

Składniki

  • Spód ciasta

3 szklani mąki, 3/4 kostki margaryny, 2 jajka, 1 szklanka cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

  • Kruszonka

2 całe jajka, 2 szklanki mąki, 150 gram margaryny, 1 szklanka cukru, cukier wanilinowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

  • Masa serowa

1kg sera białego, 5 żółtek, 200 gram cukru, 150 gram masła, skórka z cytryny lub olejek cytrynowy, budyń śmietankowy, można dodać także 100 gram rodzynek.

Przygotowanie

Utrzyj jaja z cukrem, dodaj miękką margarynę i przesianą mąkę z proszkiem. Wyrób ciasto, rozwałkuj i ułóż na blaszce do pieczenia. Następnie przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, wyrób ciasto, zawiń w woreczek foliowy i włóż do lodówki. Teraz kolej na przygotowanie serowej masy. Zmiel ser na gładko, dodaj do niego żółtka, skórkę z cytryny bądź olejek, wymieszaj całość. Następnie dodaj miękkie masło, budyń i cukier. Jeżeli chcesz dodać rodzynki to jest właśnie ten etap (uprzednio sparz rodzynki wrzątkiem i poczekaj do przestygnięcia). Wylej gotową masę na uprzednio przygotowany spód ciasta. Wyjmij ciasto na kruszonkę z lodówki, odrywaj palcami cząstki wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz je palcem na kształt wklęsłego płatka i układaj je na wierzchu ciasta. Piecz w 180 stopniach Celsjusza około 40 minut.

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj