Kuchnia Radia 90: Wielkanocne jajka w kminku
Jajka marynowane w kminku to doskonała przekąska na wielkanocnym stole. Są lekko słone i mają orzeźwiający smak. Nadadzą się do sałatki, czy na kanapkę. Spróbujcie koniecznie!

PRZYGOTUJ:
słoik
łupinki cebuli
9 jajek
3 łyżki kminku
1,5 łyżki soli
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ugotuj w łupinkach cebuli. Jeżeli chcesz, żeby kolor był intensywniejszy, zostaw jajka na dłużej w wodzie z łupinkami.
Jajka wyciągnij z wody i opłucz.
Zgnieć skorupkę tak, żeby zalewa mogła dostać się do środka.
Jajka włóż do słoika. Przygotuj zalewę – ugotuj wodę z 1,5 łyżką soli i kminkiem. Wlej ją do słoika.
Pamiętaj, żeby wlać zalewę z kminkiem. Jeśli został w garnku, dodaj go do słoika. Do słoika możesz też dodać łupinki z cebuli.
Tak przygotowane jajka można jeść po dwóch dniach.
SMACZNEGO!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: Mazurek z kremem z białej czekolady z dodatkiem wiśni
- Kuchnia Radia 90: Klasyczny domowy pasztet na święta
- Kuchnia Radia 90: Tarty domowy chrzan. Prosty i szybki przepis
- Kuchnia Radia 90: Domowy majonez. Dodaj go do wielkanocnych potraw!