Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Kuchnia Radia 90: Wracamy do cukinii. Czas na kotleciki

Wychodzi na to, że w kuchni Radia 90 rządzi cukinia...Tak, to warzywo często jest przez nas wykorzystywane do komponowania dań. Nie tylko obiadowych, bo przecież była już także propozycja na dżem i ciasto...

Szacowany czas czytania: 01:12

Potrzebujemy:

Jedną cukinię, średnia (około 400g), ścieramy na grubych oczkach, chwilę zostawiamy i czekamy aż puści sok. Należy teraz ten sok odcisnąć w rękach.

Do cukinii dodajemy 1 jajko, 6 łyżek bułki tartej, doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano i bazylią. Wszystko mieszamy i formujemy kotleciki, nieduże. Smażymy je na oleju na złocisty kolor.

Czas przygotować sos

Możemy go przygotować ze świeżych pomidorów, a możemy użyć pomidorów w puszce. Jeśli używamy świeżych, to trzeba sparzyć wrzątkiem, by obrać skórkę z około 700 g pomidorów, pokroić je w kostkę. Na oleju lub oliwie extra vergine smażymy 2 ząbki czosnku (przeciśnięte lub pokrojone w plasterki). Ostrożnie na małym ogniu, by czosnek się nie zrumienił. Teraz dodajemy pomidory, trzeba je doprawić solą, pieprzem i oregano. Przykryć i gotować około 15 minut.

Pomidory muszą się rozpaść, wówczas smakujemy i ewentualnie dodajmy soli. Można dodać także bazylię, jak wiemy pomidory kochają te zioła.

W naszej propozycji kotleciki podajemy z makaronem (grube wstążki- pappardelle) z sosem pomidorowym.

Smacznego!

Masz swój ulubiony przepis? Napisz do nas!

Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!

Inne propozycje na wykorzystanie cukinii:

REKLAMA