Kuchnia Radia 90: Wspomnienie wakacyjnych podróży… W jednym garnku chorizo i kukurydza
Największą zaletą takich potraw jest szybki sposób przygotowania, w jednym garnku. Dziś u nas gulasz, który przywoła wspomnienia z podróży po Hiszpanii. To za sprawą chorizo, które z łatwością da się kupić w sklepach, ale jest specjałem kuchni hiszpańskiej.

Potrzebujemy:
około 200 g kiełbasy chorizo pokrojonej z plastry, 3 ziemniaki pokrojone w kostkę, ząbek czosnku i 1 cebulę, 2 szklanki bulionu, 2/3 szklanki przecieru pomidorowego, 1 puszka kukurydzy.
Z przypraw: sól, pieprz, wędzona czerwona papryka, 2 goździki.
W garnku o grubym dnia podsmażany na oliwie przeciśnięty czosnek oraz cebulkę pokrojoną w kosteczkę, szklimy i dodajemy plasterki chorizo. Smażymy około 5 minut, tyle samo czasu smażymy potrawę po dodaniu ziemniaków.
Teraz zalewamy gorącym bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie dodajemy przecier oraz odsączoną kukurydzę.
Na koniec można dodać garść szpinaku baby.
Smacznego!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: Kiełbaski, ziemniaczki, pomidory… Coś na obiad!
- Kuchnia Radia 90: Pikantna zupa z chorizo i fasolą
- Kuchnia Radia 90: Kluski w wersji mini zapiekanek. To pomysł na słoną przekąskę