Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Wspomnienie wakacyjnych podróży… W jednym garnku chorizo i kukurydza

Facebook Twitter

Największą zaletą takich potraw jest szybki sposób przygotowania, w jednym garnku. Dziś u nas gulasz, który przywoła wspomnienia z podróży po Hiszpanii. To za sprawą chorizo, które z łatwością da się kupić w sklepach, ale jest specjałem kuchni hiszpańskiej.

Potrzebujemy:

około 200 g kiełbasy chorizo pokrojonej z plastry, 3 ziemniaki pokrojone w kostkę, ząbek czosnku i 1 cebulę, 2 szklanki bulionu, 2/3 szklanki przecieru pomidorowego, 1 puszka kukurydzy.

Z przypraw: sól, pieprz, wędzona czerwona papryka, 2 goździki.

W garnku o grubym dnia podsmażany na oliwie przeciśnięty czosnek oraz cebulkę pokrojoną w kosteczkę, szklimy i dodajemy plasterki chorizo. Smażymy około 5 minut, tyle samo czasu smażymy potrawę po dodaniu ziemniaków.

Teraz zalewamy gorącym bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie dodajemy przecier oraz odsączoną kukurydzę.

Na koniec można dodać garść szpinaku baby.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj