Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Zaczynamy sezon na szparagi

Facebook Twitter

Już pojawiają się w sklepach i na straganach. Wiosna to czas kiedy sięgamy po szparagi, mogą być zielone, mogą być te grubsze białe. I jedne, i drugie są uznawane za warzywo luksusowe, choć coraz więcej osób przekonuje się, że ich przygotowanie nie jest trudne, a jako dodatek potrafią wzbogacić niejedno danie. W kuchni Radia 90 polecamy piersi z kurczaka w kremowym sosie z zielonymi szparagami.

Potrzebujemy:

pierś kurczaka podzieloną na małe kawałki, rozbite delikatnie tłuczkiem, doprawiamy je solą, pieprzem, tymiankiem, posypujemy kurkumą, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę (2 ząbki) oraz oliwą (2 łyżki).

Szparagi trzeba umyć, odłamać twarde końce, a następnie pokroić je na mniejsze kawałki.

Na dużej patelni smażymy kurczaka obtoczonego w mące, każdy kawałek na złoty kolor z każdej strony, po usmażeniu kawałki kurczaka odkładamy na talerz. Na tej samej patelni smażymy 100 g wędzonego boczku, gdy się wytopi dodajemy jedną małą cebulę pokrojoną w małą kosteczkę. Razem smażymy około 2 minuty. Teraz dodajemy przygotowane szparagi, wszystko solimy i doprawiamy pieprzem. Smażymy razem kolejne 2 minuty.

Mięso wkładamy z powrotem na patelnię i zalewamy wszystko bulionem (1/4 szklanki). Gdy się zagotuje, dodajemy śmietanę, potrzebujemy 1/2 szklanki śmietanki 30%. Wszystko zostawiamy na małym ogniu około 5 minut aż sos zrobi się gęstszy.

Smacznego!

Szparagi są źródłem witaminy C, K oraz witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. Zielone szparagi zawierają też dużo witaminy A. Uznawane za afrodyzjak, są niskokaloryczne.

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj