Kuchnia Radia 90: Zapiekana bułka ze szparagami i jajkiem
Sezon na szparagi trwa! Pomysłów na ich przyrządzenie jest mnóstwo - zupy, tarty, ugotowane z makaronem i sosem beszamelowym... My proponujemy bułkę zapiekaną z farszem szpinakowo-szparagowym i jajkiem z płynnym żółtkiem. Brzmi dobrze?
Składniki
- pęczek szparagów
- 250 g świeżego szpinaku (1 opakowanie)
- 1/8 kostki masła
- 4 jajka
- 4 bułki
- tarty ser
Przepis
- Masło rozpuść na patelni. Szparagi pokrój na kawałki i wrzuć do masła. Smaż około 5 min aż będzie al dente.
- Dodaj szpinak. Dopraw solą i pieprzem.
- Mieszaj około 10 minut.
- Odkrój górę bułki i wydrąż ją.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Do środka bułki nałóż farsz szparagowo-szpinakowy. Wlej surowe jajko i posyp serem.
- Piecz około 10-15 min. W zależności od tego, jakie żółtko lubisz – jeśli wolisz bardziej ścięte, piecz 15 minut.
SMACZNEGO!
Czytaj także: