Kuchnia Radia 90: Zapiekanka z cukinii
Cukinia, znana też pod nazwą kabaczek, to warzywo, które przez lata nie było doceniane w naszych kuchniach... Robiliśmy z niej jedynie pikle, ostatnio znów jest moda na cukinie, robimy z niej zupy, dodajemy do makaronów, także zapiekamy, czy robimy z niej ciasta. W kuchni Radia 90 krążki cukinii zapieczone na sosie z pomidorów, z mozzarellą na górze.

Szacowany czas czytania: 01:18
Cukinia, po latach zapomnienia, obecnie jest jednym z ulubionych warzyw Polaków, często rośnie w naszych ogrodach. Należy do dyniowatych, rośnie nawet do 40 centymetrów, ale najsmaczniejsza jest młoda cukinia, taka o długości około 15 centymetrów. Jest lekkostrawna, łagodna z smaku, zawiera potas, magnez, żelazo oraz witaminy: C, K czy witaminę B1.
Przepisy na potrawy z cukinią mamy tutaj:
W kuchni Radia polecamy cukinię przygotowaną w panierce i zapieczoną pod mozzarellą.
Potrzebujemy:
Cukinię, jedną lub dwie, zależy jak dużą chcemy porcję. Potrawa na zdjęciu to dwie cienkie cukinie, około 15 centymetrów długości każda. Kroimy je na plastry, solimy i obsypujemy mąką. Tak przygotowane krążki panierujemy w jajku oraz w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. Jak kotlety:)
Przygotowujemy naczynie do zapiekania, na dno naczynia musimy dać sos: to zwykły sos pomidorowy zrobiony z jednej puszki pomidorów krojonych (lub świeżych), z dodatkiem soli, pieprzu, ulubionych ziół (bazylia, prowansalskie), pomidory podsmażamy na cebuli z dodatkiem czosnku.
Część sosu trafia na dno, na sos układamy plastry cukinii usmażone na złoto, potem dodajemy drugą część sosu i znów cukinię, a górę wykładamy mozzarellę; może być w plastrach a może być tarta.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekamy około 25 minut.