Kuchnia Radia 90: Zdrowe i pyszne ciasto z pokrzywami
Korzystać z lasu można na wiele sposobów. Tym razem mamy dla Was sposób... kulinarny. Sprawdźcie przepis na pyszne i zdrowe ciasto z pokrzywami, które idealnie się sprawdza zwłaszcza w trakcie wycieczek w gęste knieje.
Przepis
Przepis na takie ciasto jest prosty. Pokrzywy w ilości od 100 do 200 g (na oko ze 2 szklanki) wystarczy umyć, drobno posiekać (alternatywa to trudne ze względu na włókna blendowanie po sparzeniu).
Następnie pokrzywy należy sparzyć i odcisnąć na sitku, a napar warto zachować i wypić. Kolor naparu wychodzi czerwony – to przez antocyjany – super zdrowe związki, a jednocześnie barwniki zawarte zwłaszcza w młodych, czerwonawych jeszcze pokrzywach.
2-4 jajka (w zależności od wielkości) miksujemy ze szklanką cukru, szczyptą soli, a pokrzywy ze szklanką oleju. Potem mieszamy te dwie części z 2 szklankami mąki z 1-2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Pieczemy standardowo w 180 stopniach do godziny, a najlepiej do momentu „suchego patyczka” i…. ciasto gotowe, pyszne i zdrowe
Dalsze udoskonalenia, w tym przekładanie bitą śmietaną i owocami wg fantazji kucharza. Bez przekładania też pozostaje pyszne. Kuchnia Radia 90 poleca.
Smacznego!
Pieczesz? Gotujesz? Jesteś mistrzynią/ mistrzem domowej kuchni? Podziel się przepisem!
Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!
Przepis zaczerpnięty dzięki uprzejmości leśników z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Radomiu.