Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Zimowe ciasto marchewkowo- piernikowe. Musisz spróbować!

Facebook Twitter

Szukasz przepisu na zdrowe i proste w przygotowaniu ciasto zimowe? Dobrze trafiłeś. Dziś kuchnia Radia 90 serwuje słodkości marchewką i cynamonem. Do tego garść zdrowych bakalii. Musisz koniecznie wypróbować ten przepis!

Składniki na ciasto

2 jajka, 100 g cukru pudru, 150 ml oleju roślinnego, 200 g drobno startej marchewki, 50 g posiekanych orzechów włoskich + bakalie do dekoracji, 75 g drobno pokrojonego ananasa lub jabłka (my użyliśmy jabłka), 50 g wiórków kokosowych, 200 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, po 1 łyżeczce sody, cynamonu przyprawy do piernika, szczypta soli.

Składniki na polewę

120 g kremowego serka białego do kanapek, 50 g miękkiego masła, 60 g cukru pudru.

Przygotowanie

Ociepl jajka tak, by miały temperaturę pokojową, ubij je za pomocą miksera do podwojenia obojętności. Dodawaj cukier puder cały czas miksując na wysokich obrotach. Kiedy masa będzie gładka dolewaj polowi olej. Następnie do masy dorzuć potartą marchew, jabłko, wiórki kokosa i posiekane orzechy. Piekarnik nagrzej  na 150 stopni góra/dół.

Do osobnej miski przesiej mąkę, sodę, proszek, sól i przyprawy korzenne. Tak przygotowaną suchą mieszkankę dodajemy do miski z marchewką i delikatnie łączymy wszystkie składniki Ciasto wkładamy do formy wyłożonej papierem  ( forma powinna mieć średnicę około 24 centymetry). Całość pieczemy godzinę do suchego patyczka.

Polewa

Wrzucamy wszystkie składniki do miski i ubijamy. Gotowy krem wkładamy do lodówki. Kiedy nasze ciasto będzie wystudzone, przecinamy je na dwie części. Środek smarujemy 1/3 polewy, przykrywamy drugą częścią, rozmasowujemy resztę polewy i dekorujemy wedle uznania bakaliami.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj