Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Znów sięgamy po cukinie i robimy keczup

Facebook Twitter

Do grilla, do kiełbasek z wody czy po prostu na kanapkę... Keczup z cukinii ma wyjątkowy smak, od nas zależy czy będzie bardziej octowy, czy bardziej słodki, sami dodajemy przypraw według naszego uznania. Smakuje idealnie, szczególnie gdy wyhodowaliśmy cukinie we własnych ogródkach.

Potrzebujemy:

Około 800 g cukinii, czyli dwa nie największe okazy, myjemy je i obieramy ze skórki. Teraz należy je zetrzeć na tarce o dużych oczkach, tak samo jak dwie nieduże cebule. Wszystko zasypujemy łyżeczka soli i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Po czasie na puszczenie soku, minimum 6 godzin, cukinie z cebulą przekładamy do garnka, dodajemy 1/4 szklanki cukru i gotujemy około 1/2 godziny, mieszamy co chwilę. Teraz dodajemy ocet (1/4 szklanki), paprykę w proszku (po płaskiej łyżeczce ostrej i słodkiej) i świeżo zmielony pieprz. Mieszamy i gotujemy jeszcze wszystko przez kwadrans. Nie zapominamy o mieszaniu. Na koniec dodajemy 200 g koncentratu pomidorowego i jeszcze gotujemy 10 minut.

Teraz wszystko należy zmiksować.

Z podanego przepisy wyszły nam w Kuchni Radia 90 trzy małe pojemniczki, do zjedzenia od razu i dwa małe słoiczki, do których włożyliśmy jeszcze ciepły keczup. Dzięki temu mogły stać dłużej. Oczywiście można je także spasteryzować.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj