Kuchnia Radia 90: Znów sięgamy po cukinie i robimy keczup
Do grilla, do kiełbasek z wody czy po prostu na kanapkę... Keczup z cukinii ma wyjątkowy smak, od nas zależy czy będzie bardziej octowy, czy bardziej słodki, sami dodajemy przypraw według naszego uznania. Smakuje idealnie, szczególnie gdy wyhodowaliśmy cukinie we własnych ogródkach.
Potrzebujemy:
Około 800 g cukinii, czyli dwa nie największe okazy, myjemy je i obieramy ze skórki. Teraz należy je zetrzeć na tarce o dużych oczkach, tak samo jak dwie nieduże cebule. Wszystko zasypujemy łyżeczka soli i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Po czasie na puszczenie soku, minimum 6 godzin, cukinie z cebulą przekładamy do garnka, dodajemy 1/4 szklanki cukru i gotujemy około 1/2 godziny, mieszamy co chwilę. Teraz dodajemy ocet (1/4 szklanki), paprykę w proszku (po płaskiej łyżeczce ostrej i słodkiej) i świeżo zmielony pieprz. Mieszamy i gotujemy jeszcze wszystko przez kwadrans. Nie zapominamy o mieszaniu. Na koniec dodajemy 200 g koncentratu pomidorowego i jeszcze gotujemy 10 minut.
Teraz wszystko należy zmiksować.
Z podanego przepisy wyszły nam w Kuchni Radia 90 trzy małe pojemniczki, do zjedzenia od razu i dwa małe słoiczki, do których włożyliśmy jeszcze ciepły keczup. Dzięki temu mogły stać dłużej. Oczywiście można je także spasteryzować.
Smacznego!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: Zupa z kurczakiem i cukinią. Kto ma cukinie z własnego ogródka?
- Kuchnia Radia 90: Zupa z zielonych warzyw z grzankami! Coś dla smaku i coś dla zdrowia
- Kuchnia Radia 90: A co powiecie na kaszę z warzywami?
- Kuchnia Radia 90: Wracamy do cukinii. Czas na kotleciki
- Kuchnia Radia 90: Zapiekanka z cukinii