Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: zupa tajska na rozgrzewkę

Facebook Twitter

Zimą jemy zupy, bo szukamy gęstych, rozgrzewających potraw. W polskiej kuchni króluje kapuśniak, zupa grochowa, krupnik... A co powiecie na orientalny smak zupy curry? Zupa tajska jest teraz w modzie.

Zupa tajska na zimowy czas/ fot. Radio 90

Przepis wpadł mi w ręce, w jednym z magazynów kulinarnych, był dołączony do wywiadu z Anetą i Jaśkiem Kuroniami. Dobrze się zapowiadał, więc spróbowałam, a potem postanowiłam Wam go polecić.

-pisze Gosia Kmieciak i poleca:

Spróbujcie, robi się szybko, smak Was nie rozczaruje.

Kuchnia Radia 90: zupa tajska. Czego potrzebujemy?

Litr rosołu, puszkę mleka kokosowego (400 ml), czerwoną pastę curry, makaron ryżowy oraz warzywa: cebula, 3 ząbki czosnku, marchewka i papryka. Garść świeżego szpinaku. Z przypraw: sos sojowy, ziarna kolendry, imbir. Można do tej zupy dodać kurczaka, można wrzucić krewetki, według uznania i pomysłu.

Szpinak przygotowany do zupy/ fot. Radio 90

Kuchnia Radia 90: zupa tajska. Gotujemy!

W dużym garnku na dwóch łyżkach oleju szklimy na średnim ogniu cebulę pociętą w piórka, potem dodajemy czosnek drobno pokrojony oraz 3 łyżki pasty curry, 10 zmiażdżonych ziaren kolendry, starty kawałek świeżego imbiru (można zastąpić imbirem w proszku), wszystko razem podsmażamy 3-4 minuty.

Teraz wlewamy mleko kokosowe oraz bulion, trzeba zagotować. Dodać marchewkę pociętą w słupki oraz paprykę pokrojoną w paski. Gotujemy 5 minut.

Zupa tajska/ fot. Radio 90

W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Gdy będzie gotowy odcedzamy i wrzucamy do zupy, gotujemy przez kolejne 3 do 5 minut. Teraz można wrzucić tam kurczaka (pierś kurczaka pokrojona na kostkę, wcześniej podsmażona) czy krewetki, jeśli mamy ochotę na takie dodatki.

Na ostatnie 2 minuty dodajemy szpinak, kilka listków lub jedną kostkę szpinaku mrożonego. Doprawiamy jeszcze łyżką sosu sojowego i sokiem z 1/2 cytryny lub limonki.

Można dodać listki kolendry, sezam czy kiełki, ale zupa sama w sobie jest gęsta.

Kuchnia Radia 90: zupa tajska. Szybko i smacznie

Zupa tajska jest bardzo pożywna/ fot. Radio 90

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj