Kuchnia Radia 90: Zupa z kurczakiem i cukinią. Kto ma cukinie z własnego ogródka?
Cukinie już dojrzały w przydomowych ogródkach. To cudowne warzywo, z którego robi się zapiekanki, dodaje do kasz, makaronów, sosów do mięs czy zup. Świetnie smakują frytki z cukinii, nie mówiąc o wszelkich piklach. U nas dziś zupa, z dużą ilością warzyw i kurczakiem.

Szacowany czas czytania: 00:43
Potrzebujemy:
1 cukinię około 300 g pokrojoną w kostkę, 4 ziemniaki pokrojone w kostkę, 1 marchewka w plasterkach, cebula, 1, 5 litra bulionu oraz śmietanę 30 % około 150g, do zupy można dodać szczypiorek lub natkę pietruszki. Potrzebujemy 1 pojedynczą pierś kurczaka.
W garnku szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę, potem dodać marchewkę i wszystko razem podsmażyć około 2 minuty. Teraz dodajemy ziemniaki, doprawiamy solą i smażymy około 5 minut. Po tym czasie wlewamy bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i pod przykryciem gotujemy zupę przez 20 minut. Teraz czas dodać cukinię, a po kolejnych 5 minutach pokrojoną na kostkę pierś z kurczaka. Kolejne 5 minut zostawiamy zupę na piecu.
Zaprawiamy zupę śmietaną i dorzucamy zieleninę.
Smacznego!
Czytaj także: