Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Lubisz ostre smaki? Sprawdź ranking najostrzejszych papryczek na świecie

Facebook Twitter

Czy zastanawiałeś się, która papryczka ma najwięcej kapsaicyny, odpowiedzialnej za ostry smak? Sprawdź. Mamy dla ciebie ranking 5 najostrzejszych papryk na świecie!

fot.pixabay.com

To coś dla odważnych osób, które lubią ostre smaki! Papryki są najczęściej używane w indyjskiej kuchni, dodają one pikanterii przygotowywanym daniom oraz rozgrzewają organizm. Poziom ostrości danej papryczki możemy sprawdzić na skali Scoville’a, którą wyraża się w jednostce miary 1 SHU (Scoville Honest Unit). Nazwa ta pochodzi od chemika Wilbura Scoville’a, którego uważa się za jednego z pierwszych badaczy kapsaicyny. Co ciekawe, kapsaicyna powoduje uczucie ostrości w papryczce, jednak wrażliwość na jej ostry smak różni się u poszczególnych osób.

fot.pixabay.com

Poziom czystej kapsaicyny to 16 mln SHU ostrości. Aby zobrazować sobie pikanterię, warto wiedzieć, że ostra papryka Jalapeno ma 2,5 tys. SHU, dla porównania ziarenka pieprzu mają 100-500 SHU. Prawda, że to znaczna różnica? Sprawdź ranking 5 najostrzejszych papryczek na świecie:

1. Dorset Naga (923 000 SHU)

,,Jad kobry” i ,,żmija”- to przydomki tej papryczki. W 2006 roku zdobyła tytuł „najostrzejszej papryczki na świecie”. Na jej uprawę wpadli Joy i Michael Michaud.  Wyhodowali ją w Wielkiej Brytanii w hrabstwie Dorset. Jest to jeden z gatunków papryczki chilli. Jest rzadkim dodatkiem do potraw, ponieważ wystarczy jedynie dotknąć nią jedzenia, aby nabrało ono ostrości.

2. Seven-Pot Habanero (1 100 000 SHU)

Prawdopodobnie „szczypta tej papryczki dodaje ostrości siedmiu garnkom jedzenia”. Papryczka Seven-Pot Habanero to odmiana papryczki habanero. Pochodzi ona z Karaibów i zawdzięcza nazwę swojej mocy.

fot.pixabay.com

3.Trinidad Moruga Scorpion (1 200 000 SHU)

Papryczka pochodzi z Ameryki Południowej, a dokładniej z kraju wyspiarskiego Trynidad i Tobago. W opinii instytucji Chile Pepper Institute to najostrzejsza papryczka na świecie. Uważa się, że poziom kapsaicyny w niektórych jej egzemplarzach może sięgać nawet 2 000 000 SHU. Co ciekawe, podczas degustacji można poczuć poza ostrością także nutę owocowej słodyczy.

4. Naga Viper (ok. 1 382 118 SHU)

Papryczka wyhodowana w Wielkiej Brytanii przez Gerarda Fowlers. To krzyżówka takich papryk jak Bhut Jolokia, Trinida i Naga Morich. Spożycie jej może powodować ból, pieczenie gardła oraz paraliż języka. Ta ostrość spowodowała, że papryczka trafiła do Księgi Rekordów Guiness’a.

fot.pixabay.com

5.Carolina Reaper ( 1 500 000 – 2 200 000 SHU)

To lider w naszym zestawieniu! W 2007 roku trafiła do Księgi Rekordów Guiness’a ze względu na dużą ilość kapsaicyny. Papryczkę wyhodowano w Stanach Zjednoczonych w firmie PuckerButt Pepper Company. Kształtem przypomina ona serce ze szpiczastą końcówką, jest pomarszczona oraz ma intensywnie czerwony odcień.

Jej sadzonki są dostępne nawet w internecie, można hodować je w domu. Producent jednak ostrzega, że bezpośredni konstant z papryczką grozi silnym poparzeniem.

Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 12 maja 2021