Lubisz ostre smaki? Sprawdź ranking najostrzejszych papryczek na świecie
Czy zastanawiałeś się, która papryczka ma najwięcej kapsaicyny, odpowiedzialnej za ostry smak? Sprawdź. Z okazji Dnia Ostrego Sosu mamy dla ciebie ranking 5 najostrzejszych papryk na świecie!
To coś dla odważnych osób, które lubią ostre smaki! Papryki są najczęściej używane w indyjskiej kuchni, dodają one pikanterii przygotowywanym daniom oraz rozgrzewają organizm. Poziom ostrości danej papryczki możemy sprawdzić na skali Scoville’a, którą wyraża się w jednostce miary 1 SHU (Scoville Honest Unit). Nazwa ta pochodzi od chemika Wilbura Scoville’a, którego uważa się za jednego z pierwszych badaczy kapsaicyny. Co ciekawe, kapsaicyna powoduje uczucie ostrości w papryczce, jednak wrażliwość na jej ostry smak różni się u poszczególnych osób.
1. Dorset Naga (923 000 SHU)
,,Jad kobry” i ,,żmija”- to przydomki tej papryczki. W 2006 roku zdobyła tytuł „najostrzejszej papryczki na świecie”. Na jej uprawę wpadli Joy i Michael Michaud. Wyhodowali ją w Wielkiej Brytanii w hrabstwie Dorset. Jest to jeden z gatunków papryczki chilli. Jest rzadkim dodatkiem do potraw, ponieważ wystarczy jedynie dotknąć nią jedzenia, aby nabrało ono ostrości.
2. Seven-Pot Habanero (1 100 000 SHU)
Prawdopodobnie „szczypta tej papryczki dodaje ostrości siedmiu garnkom jedzenia”. Papryczka Seven-Pot Habanero to odmiana papryczki habanero. Pochodzi ona z Karaibów i zawdzięcza nazwę swojej mocy.
3.Trinidad Moruga Scorpion (1 200 000 SHU)
Papryczka pochodzi z Ameryki Południowej, a dokładniej z kraju wyspiarskiego Trynidad i Tobago. W opinii instytucji Chile Pepper Institute to najostrzejsza papryczka na świecie. Uważa się, że poziom kapsaicyny w niektórych jej egzemplarzach może sięgać nawet 2 000 000 SHU. Co ciekawe, podczas degustacji można poczuć poza ostrością także nutę owocowej słodyczy.
4. Naga Viper (ok. 1 382 118 SHU)
Papryczka wyhodowana w Wielkiej Brytanii przez Gerarda Fowlers. To krzyżówka takich papryk jak Bhut Jolokia, Trinida i Naga Morich. Spożycie jej może powodować ból, pieczenie gardła oraz paraliż języka. Ta ostrość spowodowała, że papryczka trafiła do Księgi Rekordów Guiness’a.
5.Carolina Reaper ( 1 500 000 – 2 200 000 SHU)
To lider w naszym zestawieniu! W 2007 roku trafiła do Księgi Rekordów Guiness’a ze względu na dużą ilość kapsaicyny. Papryczkę wyhodowano w Stanach Zjednoczonych w firmie PuckerButt Pepper Company. Kształtem przypomina ona serce ze szpiczastą końcówką, jest pomarszczona oraz ma intensywnie czerwony odcień.
Jej sadzonki są dostępne nawet w internecie, można hodować je w domu. Producent jednak ostrzega, że bezpośredni konstant z papryczką grozi silnym poparzeniem.
Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!