Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Makaron z łososiem i sosem szpinakowym. W kuchni Radia 90 przepis Natalii Biernackiej

Facebook Twitter

"Jest to bardzo prosty a zarazem smaczny przepis na makaron. Można podać podczas rodzinnego obiadu lub romantycznej kolacji"- poleca 12-letnia uczestniczka Master Chef Junior. Łosoś wspaniale komponuje się z makaronem tagliatelle, to długie wstążki. Natalia robi ten makaron sama.

Makaron z łososiem i szpinakiem, według przepisu Natalii

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu lub można zrobić samodzielnie, Natalia zdradziła nam przepis na makaron własnej roboty:

Przepis na makaron

Potrzebujemy: 100g mąki pszennej, 2 żółtka, sól i odrobina wody.

Wykonanie: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, i wbić żółtka, stopniowo łączyć ze sobą składniki zagarniając mąkę do środka, jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać trochę wody. Zagnieść gładkie ciasto. Następnie podzielić na kilka części, rozwałkować na ok 3 mm i kroić paski o szerokości ok 8mm. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.

Łosoś

Płat łososia oczyścić, położyć na blachę, posypać sola, pieprzem i położyć na górę kilka plasterków cytryny. Wstawić do piekarnika na ok 20 minut aż się upiecze.

Sos szpinakowy

1 opakowanie szpinaku rozdrobnionego rozmrozić. Dodać sól, pieprz i kilka ząbków czosnku – wg własnego uznania. Gdy zacznie się gotować wlać do całości ok 150ml śmietanki słodkiej 18%. Całość wymieszać i zagotować.

Gotowe danie

Ugotowany i odcedzony makaron położyć na środek talerza, następnie polać sosem szpinakowym i na górę położyć kawałek łososia. Całość można posypać serem feta.

Smacznego, Natalia Biernacka

Natalia Biernacka ze swoim popisowym daniem

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj