Makówki na wszystkie sposoby, czyli Święto Makówek w Czerwionce-Leszczynach
Powiedzenie, że coś rozeszło się jak świeże bułeczki traci na znaczeniu odkąd w Czerwionce-Leszczynach zaczęto organizować Święto Makówek. Tegoroczna edycja imprezy odbyła się w minioną sobotę (21.12.).
Tradycyjne makówki przygotowało kilka Kół Gospodyń Wiejskich z regionu. Wszystkie porcje rozeszły się jednak w błyskawicznym tempie. Na szczęście zdążyliśmy poznać sekretne receptury ich przygotowania. Zacznijmy od Czuchowa:
Święto Makówek w Czerwionce-Leszczynach to jedno z najsmaczniejszych wydarzeń, jakie organizuje się w ciągu roku w naszym regionie. Na miejscu była reporterka Radia 90 Monika Turoń:
Święto Makówek w Czerwionce-Leszczynach cieszy się ogromną popularnością wśród mieszkańców. W minioną sobotę każdy mógł przyjść i spróbować makówek przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z naszego regionu. Warunek był jeden – żeby je skosztować trzeba było pojawić się na miejscu punktualnie.
Smakosze świątecznych potraw szybko rozprawili się z makówkami, jakimi częstowały Koła Gospodyń Wiejskich podczas Święta Makówek w Czerwionce-Leszczynach.
To wydarzenie z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością w Czerwionce-Leszczynach:
Święto Makówek w Czerwionce-Leszczynach zostało zorganizowane już po raz piąty. Koła Gospodyń Wiejskich co roku przygotowują coraz więcej porcji tradycyjnego świątecznego dania. Sprawdziliśmy, w czym tkwi sekret ich smaku…
Hitem tegorocznej edycji Święta Makówek w Czerwionce-Leszczynach okazały się makówki z budyniem.
Święto Makówek w Czerwionce-Leszczynach zorganizowano już po raz piąty. Na corocznym jarmarku świątecznym swoje wyroby prezentowali także utalentowani rękodzielnicy:
Czekamy na Wasze przepisy makówek! Dajcie znać, jak przygotowujecie tradycyjne świąteczne dania!