Mandarynka na zdrowie! Poznaj właściwości ukryte w kwiatach, miąższu i skórce
Soczysty smak mandarynki oraz aromatyczny zapach, który wypełnia cały dom podczas jej obierania, zna chyba każdy z nas. Owoce te posiadają między innymi dużo witaminy C i A. Co więcej, mandarynka ma nie tylko zdrowy miąższ, ale także wartościową skórkę.

Mandarynka uprawniania jest praktycznie na całym świecie. Jej owoce są zdrowe, nie tuczą oraz wspomagają nasz organizm w walce z otyłością czy chorobami krążenia. Citrus reticulata, czyli mandarynka, podobnie jak cytryny, należy do rodziny rutowatych. Wyrasta w postaci wiecznie zielonego krzewu lub małego drzewka, które może osiągać 8 metrów wysokości. Jego sadzonki są jajowate, a kwiaty białe bądź różowe. Dojrzałe owoce przybierają żółtawozieloną, zielono-pomarańczową bądź pomarańczową skórkę. Niektóre odmiany nie posiadają pestek.
Liczy się wnętrze…
Mandarynka, ze względu na swoje zdrowotne właściwości, które posiada nie tylko owoc, ale także kwiaty i jego skórka, jest ceniona w Chinach. To źródło witaminy C, która wzmacnia naszą odporność i chroni przed infekcjami. Jest naturalnym przeciwutleniaczem, który hamuje działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia się. Dwie mandarynki wystarczą, aby zaspokoić dobowe zapotrzebowanie na witaminę C.
W miąższu mandarynki znajdziemy także prowitaminę A i witaminy z grupy B, które pozytywnie oddziałują na nasz wzrok i kondycję skóry. Witamina A to niezbędny składnik do rozworu naszych kości i zębów. W owocu znajdują się także niewielkie ilości kwasu foliowego, potasu, wapnia, magnezu i fosforu.
Mandarynka na diecie
Średniej wielkości mandarynka ma około 65 gram. Taki owoc to tylko 34 kalorie, więc może on stać się słodką, niskokaloryczną przekąską, a zawarte w nim kwasy organiczne przyśpieszą proces oczyszczania organizmu z toksyn i dodatkowo pozytywnie wpłyną na proces trawienia. Mandarynka to dobry wybór dla osób z nadwagą oraz diabetyków.
Kwiaty mandarynki
Kwiaty mandarynki idealnie nadają się do przyrządzenia herbaty. Można je wykorzystywać świeże jak i suszone. Napary mają działanie uspokajające. Kwiaty owocu można wykorzystać także do przyrządzenia nalewki.
Sojuszniczka urody
Mandarynkę wykorzystuje się także w branży kosmetycznej i perfumeryjnej. Z jej skórek tworzy się olejki eteryczne, stosuje się je do pielęgnacji skóry, masażów, kąpieli czy aromaterapii. Olejek ma działanie uspokajające, pomaga w zwalczaniu depresji czy bezsenności. Wykorzystuje się go także do produkcji kosmetyków min. kremów, mydeł czy perfum. Ma działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, odmładza skórę, ma właściwości nawilżające i ściągające.
Jaki jest Wasz ulubiony owoc? Po który sięgacie najchętniej? Dajcie znać!
Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!
Czytaj także:
- Orzechy włoskie. To jest czas wielkich zbiorów
- Awokado – kaloryczny owoc, który warto jeść
- Owoce z niską zawartością węglowodanów