Meksyk w kuchni. Rozgrzewająca zupa pomidorowo-paprykowa
Dziś w radiowej kuchni mamy dla Was przepis na rozgrzewającą, meksykańską zupę krem z papryki i pomidorów, która idealnie nadaje się na jesienne chłody. To sycące danie niezawierające mięsa. Dodatkowo jest szybkie w wykonaniu. No i jak – są chętni?
Dlaczego warto jeść paprykę i pomidory?
Wyjątkowy smak oraz mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Pomidory to źródło sodu, potasu, bromu, a także likopenu, który opóźnia procesy starzenia, wspomaga układ krążenia, a nawet neutralizuje szkodliwe procesy, do których dochodzi pod wpływem ekspozycji na promieniowanie UV.
Papryka to źródło wartości odżywczych. Dodatkowo zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Do właściwości leczniczych papryki zalicza się mi.in. zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych i likwidowanie bólu głowy.
Składniki:
- 1 cebula,
- oliwa,
- 2-3 ząbki czosnku,
- ciecierzyca w puszcze,
- 2 czerwone papryki czerwone
- 2 puszki pomidorów,
- 2 pomidory
- 1 papryczka chili,
- sól,
- pieprz,
- papryka ostra i słodka.
Przygotowanie:
Posiekaj cebulę, pomidory i papryki. Rozgrzej 2-3 łyżki oliwy w garnku, dorzuć cebulę i zgnieciony czosnek – podsmaż. Następnie dorzuć posiekaną paprykę i smaż ok. 2-3 minuty. Dorzuć posiekane pomidory i pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Całość zalej wodą i gotuj około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Całość zblenduj na krem. Dorzuć ciecierzycę z puszki. Gotowe!
Całość możesz podawać z grzankami, nachosami lub podsmażoną tortillą.
Czytaj także: