Radio 90

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

 

Meksyk w kuchni. Rozgrzewająca zupa pomidorowo-paprykowa

Facebook Twitter

Dziś w radiowej kuchni mamy dla Was przepis na rozgrzewającą, meksykańską zupę krem z papryki i pomidorów, która idealnie nadaje się na jesienne chłody. To sycące danie niezawierające mięsa. Dodatkowo jest szybkie w wykonaniu. No i jak – są chętni?

Dlaczego warto jeść paprykę i pomidory?

Wyjątkowy smak oraz mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Pomidory to źródło sodu, potasu, bromu, a także likopenu, który opóźnia procesy starzenia, wspomaga układ krążenia, a nawet neutralizuje szkodliwe procesy, do których dochodzi pod wpływem ekspozycji na promieniowanie UV.

Papryka to źródło wartości odżywczych. Dodatkowo zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Do właściwości leczniczych papryki zalicza się mi.in. zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych i likwidowanie bólu głowy.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • oliwa,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • ciecierzyca w puszcze,
  • 2 czerwone papryki czerwone
  • 2 puszki pomidorów,
  • 2 pomidory
  • 1 papryczka chili,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka ostra i słodka.

Przygotowanie:

Posiekaj cebulę, pomidory i papryki. Rozgrzej 2-3 łyżki oliwy w garnku, dorzuć cebulę i zgnieciony czosnek – podsmaż. Następnie dorzuć posiekaną paprykę i smaż ok. 2-3 minuty. Dorzuć posiekane pomidory i pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Całość zalej wodą i gotuj około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Całość zblenduj na krem. Dorzuć ciecierzycę z puszki. Gotowe!

Całość możesz podawać z grzankami, nachosami lub podsmażoną tortillą.

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj