StartW Radiu 90 Wiadomości Wiadomości dnia

Tłuste menu na tłusty czwartek! Poleca kucharz Michał Bałazy [WIDEO]

Michał Bałazy przygotowywał potrawy podczas obchodów Diamentowego Jubileuszu panowania Jej Wysokości Królowej Elżbiety II, gotował dla następcy tronu Bahrajnu, Szejka Nassera bin Hamada Al Khalifa, prezydentów Polski Lecha Wałęsy i Bronisława Komorowskiego, okrzyknięty kucharzem gwiazd.

Zasłynął przygotowaniem tortu z okazji narodzin córki księżnej i księcia Cambridge – Charlotty. Przyjaciel i kuchmistrz książąt Czartoryskich. Akredytowany kucharz Kurii Metropolitarnej w Katowicach. Jedyny przedstawiciel Polski podczas Międzynarodowej Wigilli Narodów przy Parlamencie Europejskim w Brukseli. Twórca wieczoru „z tradycyjnym stołem polskim” w Ambasadzie Polskiej w Paryżu podczas UEFA Euro 2016.


Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami i przy tej okazji zadajemy sobie pytanie: jak zaskoczyć domowników i przygotować coś zupełnie wyjątkowego, oryginalnego i przede wszystkim coś, co nie będzie pączkiem? Podpowiedzią służy Kucharz Michał Bałazy. Ale jako że pączki to podstawa, to od podstaw zaczynamy.

Jakie pączki są najlepsze?

O czym powinniśmy pamiętać przygotowując pączki domowe?

Czyli chodzi o to, żeby wybrać dobry tłuszcz, co w dzisiejszych czasach wcale nie jest takie oczywiste. Dobry tłuszcz to znaczy jaki?

Przykłady?

To teraz szef kuchni poleca na tłusty czwartek…. może frytki :) ?

I co jeszcze?

Skoro tłusty czwartek to także.. smalec!

Z Michałem Bałazym, Kulinarnym Ambasadorem Polski rozmawiała Martyna Wachtarczyk.

Fragment rozmowy wideo z naszym gościem:

Zostaw komentarz