Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

 

Tłuste menu na tłusty czwartek! Poleca kucharz Michał Bałazy [WIDEO]

Facebook Twitter

Michał Bałazy, Kulinarny Ambasador Polski. Na co dzień pełni rolę Doradcy Kulinarnego. Reprezentuje kraj podczas najbardziej prestiżowych wydarzeń kulturalnych i kulinarnych. Michał odwiedził nas dzisiaj w Radiu 90, aby porozmawiać o tłustym menu na tłusty czwartek.

Michał Bałazy przygotowywał potrawy podczas obchodów Diamentowego Jubileuszu panowania Jej Wysokości Królowej Elżbiety II, gotował dla następcy tronu Bahrajnu, Szejka Nassera bin Hamada Al Khalifa, prezydentów Polski Lecha Wałęsy i Bronisława Komorowskiego, okrzyknięty kucharzem gwiazd.

Zasłynął przygotowaniem tortu z okazji narodzin córki księżnej i księcia Cambridge – Charlotty. Przyjaciel i kuchmistrz książąt Czartoryskich. Akredytowany kucharz Kurii Metropolitarnej w Katowicach. Jedyny przedstawiciel Polski podczas Międzynarodowej Wigilli Narodów przy Parlamencie Europejskim w Brukseli. Twórca wieczoru „z tradycyjnym stołem polskim” w Ambasadzie Polskiej w Paryżu podczas UEFA Euro 2016.


Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami i przy tej okazji zadajemy sobie pytanie: jak zaskoczyć domowników i przygotować coś zupełnie wyjątkowego, oryginalnego i przede wszystkim coś, co nie będzie pączkiem? Podpowiedzią służy Kucharz Michał Bałazy. Ale jako że pączki to podstawa, to od podstaw zaczynamy.

Jakie pączki są najlepsze?

O czym powinniśmy pamiętać przygotowując pączki domowe?

Czyli chodzi o to, żeby wybrać dobry tłuszcz, co w dzisiejszych czasach wcale nie jest takie oczywiste. Dobry tłuszcz to znaczy jaki?

Przykłady?

To teraz szef kuchni poleca na tłusty czwartek…. może frytki :) ?

I co jeszcze?

Skoro tłusty czwartek to także.. smalec!

Z Michałem Bałazym, Kulinarnym Ambasadorem Polski rozmawiała Martyna Wachtarczyk.

Fragment rozmowy wideo z naszym gościem:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj